I dag fik Irans ambassade 100 hårtotter i postkassen: Kvinder verden over griber saksen i protest mod undertrykkelse

Omkring 100 forskellige hårtotter blev i dag afleveret på Irans ambassade i København.

Protester har ramt flere af verdens lande, efter den 22-årige Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt. Dette billede stammer fra Holland. (Foto: © Charles M. Vella, Ritzau Scanpix)

De landsdækkende protester mod præstestyret i Iran fortsætter ufortrødent på fjerde uge.

Her har iranske kvinder sat deres hijabber i brand og klippet deres hår som en protest mod det iranske præstestyre.

I sympati for de iranske protesterende har også danske kvinder klippet totter af deres hår. De omkring 100 mænd og kvinders hår er i dag blevet afleveret i en konvolut til Irans ambassade i Danmark.

Det fortæller Jino Doabi, der er initiativtageren bag.

- Jeg blev inspireret af en journalist, som klippede sit hår af for rullende kamera. Og som sendte det til en iransk ambassade. Det synes jeg, var en genial ide.

- Der ligger ikke noget rationelt bag. Det er et udtryk for vores magtesløshed, og det er en måde at vise, at vi ikke kan lide præstestyret i Iran, og at vi gerne ser dem borte, siger Jino Doabi.

  • Kvinder i Chiles hovedstad, Santiago, klippede hår af i solidaritet med iranske kvinder fredags. (Foto: © IVAN ALVARADO, Ritzau Scanpix)
  • Den iransk-belgiske politiker og menneskerettighedsaktivist Darya Safai klipper en hårtot i det belgiske parlament 6. oktober. (Foto: © NICOLAS MAETERLINCK, Ritzau Scanpix)
  • I Strasbourg i Frankrig var saksen også fremme. Her er den det svenske medlem af EU-Parlamentet Abir Al-Sahlani, der klipper en hårtot af. (Foto: © EUROPEAN UNION, Ritzau Scanpix)
  • I Tyrkiets største by, Istanbul, var saksen også fremme. Billedet er fra 2. oktober. (Foto: © DILARA SENKAYA, Ritzau Scanpix)
  • I Los Angeles protesterede flere også mod Iran, hvor der også blev brugt kunstigt blod til at vise frustrationen over det iranske præstestyre. (Foto: © BING GUAN, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Jino Doabi fortæller, at hun og Olivia Lyhne Broksø befandt sig ved ambassaden i cirka 30 minutter, hvor de havde kontakt med flere af ambassadens ansatte via dørtelefonen. Til sidst fik de at vide, at de skulle aflevere kuverten i en postkasse længere nede ad gaden.

Se Jino Doabi og Olivia Lyhne Broksø aflevere hårtotterne i videoen herunder:

- Det er en megafed følelse, at vi har gjort det på vegne af de mange kvinder og mænd, der har mistet livet, siger hun.

Et udtryk for sorg

Protesterne i Iran begyndte, da den iransk-kurdiske kvinde Mahsa Amini døde 16. september. Den 22-årige kvinde mistede livet, mens hun var i det iranske moralpolitis varetægt. Hun var tilbageholdt på grund af "upassende påklædning".

Nu, knap en måned senere, har demonstrationerne vokset sig til en størrelse, som Iran ikke har set i flere år.

Også flere steder i udlandet demonstreres der for at vise utilfredshed mod det iranske præstestyre og for at støtte op om demonstranterne.

i sidste uge mødte der blandt andet mange demonstranter op i Italiens hovedstad, Rom, hvor budskabet var solidaritet med Irans befolkning. (Foto: © Filippo MONTEFORTE, Ritzau Scanpix)

I søndags afholdt organisationen Frit Iran demonstration på Rådhuspladsen i København. Blandt de deltagende fandt man Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, som i sympati med kvindernes kamp i Iran gik på scenen og klippede en tot af sit hår af.

- Det er et symbol, som de iranske kvinder gør. Det var meget sparsomt, det jeg tog af, men jeg kunne ikke lade være, sagde Pia Kjærsgaard lige efter, hun blev en hårtot fattigere.

Se videoen med Pia Kjærsgaard herunder.

Ifølge Jino Doabi, der selv er iransk-kurder, er der stor symbolik i at lade sit hår klippe.

- I Iran klipper man sit hår, fordi man er i sorg. Det har kvinder i Iran gjort i flere hundrede år, fordi man er blevet undertrykt og ikke kunne udtrykke sin sorg i stilhed på andre måder.

- Når vi sender det til den iranske ambassade i Danmark, er det også for at vise dem, at ambassaden har blod på hænderne, siger hun.

Nødvendigt at støtte op om kvindernes kamp

Håret fra de omkring 100 personer er blandt andet blevet samlet ind under søndagens demonstration på Rådhuspladsen i København.

En af dem, som lod sit hår klippe, er 26-årige Olivia Lyhne Broksø, der læser international sikkerhed og folkeret på Syddansk Universitet.

26-årige Olivia Lyhne Broksø er en af dem, der afleverede en hårtot til Irans ambassade i København tirsdag. Hun studerer til daglig international sikkerhed og folkeret på Syddansk Universitet. (© PRIVATFOTO)

- For mig er det vigtigt at sætte fokus på den iranske befolknings kamp mod præstestyret, som undertrykker befolkningen på alle mulige vanvittige måder. Drabet på Mahsa Amini og andre kvinder har gjort, at der er skabt noget momentum i den iranske befolkning.

- Så selvom vi er langt væk i Danmark, er det nødvendigt, at vi støtter op om deres kamp.

Olivia Lyhne Broksø opfordrer desuden andre til klippe sit hår, filme det, dele det på sociale medier. Noget, som hun selv har gjort på Twitter.

- Og så vil jeg gerne opfordre den regering, vi får efter valget, til at tage afstand fra præstestyret og lade være med at anerkende det som en valid regering.

Lektor: Informationsstrømmen er lille

Claus Valling Pedersen er lektor i persisk på København Universitet, hvor han følger udviklingen i Iran tæt.

Men det er svært at give et dokumenteret billede af den øjeblikkelige situation i Iran, fortæller han.

- Jeg får modsatrettede meldinger. Fra nogle kilder i Iran får jeg at vide, at der er rigtig meget gang i den, mens andre fortæller, at der lige nu ikke sker så meget.

- Man kan konkludere, at det går voldsomt for sig i Kurdistan og i nogle storbyer, mens det ikke er så voldsomt andre steder, siger han.

Jino Goabi er her i gang med at forberede kuverten med hårtotterne til ambassaden. (© PRIVATFOTO)

At det er svært at danne sig et overbliksbillede, skyldes ifølge Claus Valling Pedersen, at det iranske regime har gjort det svært at få informationer ud og ind af landet.

Derfor er han usikker på, hvor stor en effekt det har med de støttedemonstrationer, vi har set i blandt andet Danmark og Europa.

- Jeg tror ikke, at demonstrationer i Europa har den store effekt. Men det er en subjektiv holdning.

Der kommer ikke billeder tilbage til iranerne, som viser demonstrationerne og støtten fra blandt andet Europa?

- Nej, det tror jeg ikke.

Jino Doabi er også klar over, at det måske ikke vil betyde noget for det iranske regime.

- Men det er en måde at vise på, at vi ikke synes, at de er velkomne i Danmark, og at de har blod på hænderne, siger hun.

Siden demonstrationernes begyndelse er mindst 185 mennesker dræbt – heraf 19 mindreårige. Hundredvis er såret, mens tusinder er blevet arresteret, oplyser menneskerettighedsgrupper ifølge nyhedsbureauet Reuters.

DR har forsøgt at få en kommentar fra den iranske ambassade i København. Men det var ikke muligt at få kontakt til ambasssaden.