I dag 'genstarter' svindelsagen, der kan sende Dansk Folkepartis formand ud af Folketinget

Morten Messerschmidt blev sidste år kendt skyldig i EU-svig, men sagen skal nu gå om.

Sagen mod Morten Messerschmidt begynder torsdag. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

En reprise – og så alligevel ikke.

I dag begynder retssagen mod Dansk Folkepartis formand.

For anden gang.

Retten skal på ny tage stilling til, om Morten Messerschmidt har gjort sig skyldig i svig med knap 100.000 EU-støttekroner og dokumentfalsk i den såkaldte Meld og Feld-sag.

Sagen skal nemlig gå om, fordi det viste sig, at dommeren ved Retten i Lyngby kunne opfattes som inhabil. Blandt andet fordi han havde liket en række kritiske opslag om Morten Messerschmidt på Facebook.

Men selvom straffesagen og tiltalen mod DF-formanden er præcis den samme som sidst, hvor Messerschmidt blev idømt seks måneders betinget fængsel, så bliver sagen denne gang lidt anderledes.

Beskyldningerne mod Morten Messerschmidt har gået på, at penge fra EU til det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld blev brugt til at finansiere et sommergruppemøde i Dansk Folkeparti.

Pengene fra EU må ellers ikke bruges til nationale partier.

Morten Messerschmidt nægter sig fortsat skyldig.

Nye vidner og en lydoptagelse

Både anklagemyndigheden og Morten Messerschmidts forsvarer har nyt med i sagen.

- Uha, der er masser. Masser. Der er billeder, lydfiler og en række nye vidner, siger Messerschmidt.

Den lidt hemmelighedsfulde partiformand ønsker ikke at uddybe, hvad beviserne indeholder.

- Jeg tror, at vi holder spændingen, indtil vi er i retten. Jeg føler mig overbevist om, at I sikkert vil være der, siger han henvendt til medierne.

Vi ved dog, at en af de lydfiler, der bliver lagt frem i retten, stammer fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Berlingske har afdækket, hvordan lydfilen, som DR også er i besiddelse af, dokumenterer, at Morten Messerschmidt på sommergruppemødets tredje og sidste dag omtalte et af arrangementerne til sommergruppemødet.

- Og som I vil vide: I går var vi jo til EU-seminar – ligesom vi var sidste år – organiseret af vores europæiske parti.

Formuleringen kan vise sig at være relevant, fordi partiformanden på den måde har sagt, at der blev afholdt et EU-arrangement, som er hele sagens omdrejningspunkt.

Lyt her, hvordan ordene faldt til mødet:

0:00

Der er også en række nye vidner. Da sagen kørte første gang, førte Morten Messerschmidt ikke et eneste vidne.

Denne gang er strategien anderledes. Denne gang vidner blandt andre Peter Kofod, der er gruppeformand i Dansk Folkeparti.

Retten skal 'glemme alt'

Det er formelt igen Retten i Lyngby, der behandler sagen. Men rent fysisk afvikles sagen ved Retten på Frederiksberg for at undgå nye habilitetsproblemer.

Når retten bliver sat til morgen, skal to dommere og tre domsmænd lade som om, at sagen aldrig har været for retten før.

Med andre ord skal tavlen være visket ren.

Retten skal udelukkende se på de beviser, som anklageren og forsvareren har med ind i retssalen.

Derfor bliver omdrejningspunktet igen DF-mødet i Skagen i august 2015, hvor der ifølge anklageskriftet blev udbetalt EU-midler til en konference i det europæiske parti Meld, selvom den aldrig fandt sted.

I stedet har flere medier og DF-politikere beskrevet, at Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde for folketingsgruppen i partiet.

EU's antisvindelenhed OLAF konkluderede i 2019, at partiet Meld og den tilhørende fond Felds danske, italienske og græske medlemmer havde ”ulovlige, uregelmæssige eller uberettigede udgifter” på omkring 583.000 euro, svarende til 4,36 millioner danske kroner.

DF har tidligere erklæret sig parat til at betale i alt 2,5 millioner EU-støttekroner tilbage.

Retten skal nu tage stilling til, om der er sket noget strafbart efter dansk straffelov.

Morten Messerschmidt nægter sig skyldig. Forud for retssagen har Folketinget ophævet DF-profilens immunitet, så anklagemyndigheden kunne tiltale ham.

'Vidner talte usandt'

Forud for sagen har både Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Kofod, og Morten Messerschmidt antydet, at nogle af vidnerne 'talte usandt', da sagen kørte ved Retten i Lyngby i august 2021.

Her vidnede flere af Morten Messerschmidts daværende partifæller i Dansk Folkeparti.

Blandt andre Kristian Thulesen Dahl, der i dag ikke længere er en del af dansk politik, og Peter Skaarup, der nu sidder i folketinget for Danmarksdemokraterne.

Peter Skaarup var i 2015 gruppeformand i DF og stod for mødet i Skagen.

I retten forklarede han, at han "ikke havde en Meld-konference på tapetet de tre dage".

- Mon ikke det gør, at folk husker lidt klarere nu. Nu er hele den interne rivalisering i Dansk Folkeparti lagt bag os. Så kan det være, det gør det lidt lettere for folk at huske, har det tidligere lydt fra DF-formanden, der dog ikke satte navn på, hvilke tidligere partifæller han mente.

Der forventes tidligst dom i sagen mod DF-formanden den 21. december.

Da sagen første gang var for retten, opridsede vi de fem vigtigste spørgsmål i sagen. Få overblikket over dem her.

Artiklen er opdateret kl. 09.32 med, at der er to dommere og tre domsmænd ved sagen og ikke kun én dommer og to domsmænd som normalt. Det har retten bestemt efter retsplejelovens § 12 stk. 8.