I dag gives første stik med dansk vaccine mod covid-19

Testresultaterne på dyr har overgået forskernes forventning. Nu skal dansk vaccine gives til mennesker.

Adam Sander Bertelsen har stået i spidsen for et hold forskere, der nu kan se deres vaccine testet på mennesker (foto: Asger Mow).

I dag bliver der for første gang skudt en dansk vaccine mod covid-19 i armen på et menneske.

Det sker på Radboud University Medical Centre i Holland.

- Det er en fantastisk dag. Der står et kæmpe team bag, og for alle os, der har arbejdet hårdt det seneste år, er det et stort øjeblik at se kronen på værket, siger lektor ved Københavns Universitet Adam Sander Bertelsen, der har været med til at udvikle den såkaldte ABNCoV2-vaccine.

Han vil være til stede på universitetet i Holland, når der tages hul på fase 1-forsøgene, hvor man i første omgang giver vaccinen til tre personer.

Og forventningerne er høje, siger Adam Sander Bertelsen.

- Vi har været positivt overraskede undervejs. Selvfølgelig har vi haft forventninger til, at vi kunne lave noget godt, men vi må være ærlige at sige, at de resultater, som vi har været i stand til at lave indtil videre i dyremodeller, de har været helt over forventning.

Hvad skal vi med en endnu en vaccine?

Men hvorfor overhovedet arbejde videre med nye vacciner, når der allerede er flere alternativer på markedet?

For det første bliver det med al sandsynlighed nødvendigt med flere vaccinationsrunder end den, der i øjeblikket er i gang, men også kvaliteten af vaccinerne kan måske forbedres, vurderer Adam Sander Bertelsen.

- Vores vaccine er ikke som nogle af de andre. Kort sagt adskiller den sig ved, at selve vaccinens indhold faktisk ligner coronavirusset selv. Så vi får simpelthen den aktive komponent til at tage form af et virus, forklarer Adam Sander Bertelsen.

- I bund og grund er det bare nogle tomme skaller af protein, men det lille trick er, at det for immunsystemet ligner et virus, hvilket gør, at kroppens immunsystem reagerer meget kraftigt. Derfor forventer vi at se meget stærke og meget vedvarende responser. Det betyder, at vaccinerne kommer til at virke i lang tid.

Bliver erfaringer fra fase 1-forsøgene gode, så vil man gå videre med fase 2-forsøg, hvor 42 personer vil deltage.

Herfra kan man så gå videre til de langt mere omfattende og bekostelige fase-3 forsøg, inden man endeligt kan søge om godkendelse af myndighederne.

Forskningen bag vaccinen er støttet af en EU-ordning, og udover forskerne på Københavns Universitet er også universiteter i Tyskland og Holland involveret.

Adam Sander Bertelsen vurderer, at hvis alt går op i en højere enhed, så kan den danske vaccine være klar til markedsføring i slutningen af 2021, men understreger dog også, at der er mange ubekendte i den ligning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk