I dag har dronning Margrethe siddet på tronen i 50 år: 'Hun bliver, indtil hun falder af pinden'

Kun Christian 4. har siddet som regent længere tid end dronningen.

Dronning Margrethe kan som den anden i kongerække holde 50-års jubilæum. De store festligheder er dog udskudt til senere på året. (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Ritzau Scanpix)

Dronning Margrethe kan måle sig med de helt store i klassen, når hun i dag kan fejre, at hun har siddet på tronen i hele 50 år.

Vi skal nemlig helt tilbage til 1600-tallet, før vi finder en regent, som har siddet på den danske trone i 50 år.

- Det er en stor dag. For det er ikke hver dag, at en dansk regent har siddet på tronen så længe. Vi skal helt tilbage til Christian 4., der var konge i 60 år, siger Michael Bregnsbo, der er lektor i historie ved Syddansk Universitet.

Han fortæller, at det er relativt sjældent, at andre kongehuse kan fejre et 50-års regentjubilæum, som den danske dronning kan.

- Der er dronning Elizabeth 2., som snart holder 70-års jubilæum, så hun er svær at slå. Så har vi også den svenske konge, som har siddet på tronen 50 år næste år, men mange andre steder ser man, at monarken abdicerer til fordel for en søn eller datter, siger historikeren.

Dronning Elizabeth 2. i Storbritannien kan fejre sit 70-års jubilæum til februar. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Ingen udsigt til abdikation

Mens der er tendens til, at statsoverhovedet i Holland, Belgien, Luxembourg og Spanien har valgt at abdicere, så er der ikke tradition for det i Danmark, fortæller han. Her ses det af historiske grunde som et livstidsjob, fordi en abdikation i tidligere tider ville kunne skabe stridigheder og eventuelt en borgerkrig.

Og den tradition, tror han, dronningen vil opretholde.

- Hun ser det som sin livsopgave. Efter grundlovsændringen i 1953, hvor det blev besluttet, at hun skulle være dronning, har hun følt det som et livskald. Der er ikke noget, der tyder på, at hun vil ændre det, andet end at hun måske på sigt kan overlade nogle royale forpligtelser til kronprinsparret, siger han.

Samme holdning har Thomas Larsen, der er politisk kommentator på Radio4. Han har skrevet flere bøger om dronningen og har flere gange også talt med hende om muligheden for at abdicere.

  • Kong Frederik den 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe den Anden, lød det fra balkonen på Christiansborg for 50 år siden. Dengang hed statsministeren Jens Otto Krag. (Foto: © Aage Sørensen, Scanpix Danmark)
  • Dronningen vil ikke abdicere, med mindre hun bliver alvorligt syg, mener blandt andre Thomas Larsen, der selv har talt med dronningen om emnet. Han vurderer heller ikke, at den kommende kong Frederik vil gøre det. Det vil være meget vidtrækkende og skelsættende, hvis det sker. Han vil risikere at underminere embedet, siger han. Billedet af dronningen stammer fra 1987. (Foto: © Eric Feferberg, Ritzau Scanpix)
1 / 2

- Det klare svar er nej. Hun har selv brugt udtrykket, at hun bliver, indtil hun falder af pinden. Det skyldes, at hun opfatter det som sin livsopgave – og ikke noget 9 til 17-job. Den opgave slutter først, når hun dør. Det kan lyde meget dramatisk, men det er sådan, hun selv ser det, siger Thomas Larsen.

Han siger, at dronningen har fortalt ham, at såkaldte "gode mennesker" omkring hende vil gøre hende opmærksom på, hvis alvorlig sygdom gør, at hun ikke kan løfte sine opgaver. Hvis det sker, vil hun abdicere.

Men er det egentlig en ulempe, at statsoverhovedet holder ved og fortsætter frem til sin død? Nej, ikke i dronning Margrethes tilfælde, mener Thomas Larsen.

- Problemet kan være, at udviklingen i et kongehus går i stå, fordi der går for lang tid før næste generation overtager. Det er lidt det, det britiske kongehus lider under, men det er ikke tilfældet herhjemme. For dronningen er lydhør og udvikler stadig kongehuset, siger han.