I dag kommer de første F-35'ere til Danmark: ’Svarer til at bytte en Nokia 3210 ud med en spritny iPhone’

F35-kampfly i Forsvaret er et teknologisk stort fremskridt, vurderer forsvarskorrespondent.

De fire nye F-35-fly lettede fra Texas i USA onsdag formiddag dansk tid. Tre af kampflyene kommer direkte fra Lockheed Martins fabrik i Texas, og derfor flyves de til Danmark af amerikanske piloter. Det fjerde fly er allerede er overtaget fuldt ud af Forsvaret og flyves derfor af en dansk jagerpilot. (© (c) Forsvaret)

Hvis man bor i nærheden af Skrydstrup i Sønderjylland og er hjemme i eftermiddag, vil man kunne høre en buldren fra himlen, der lyder anderledes end den velkendte støj fra F-16-kampflyene.

Lyden kommer fra fire nye F-35’ere.

De er de første af Danmarks nye højteknologiske kampfly, som lander på dansk jord. Ifølge planen ankommer de nye kampfly til Skrydstrup klokken 14 i eftermiddag.

Danmark har købt i alt 27 af de topmoderne kampfly, der på sigt skal erstatte den aldrende F-16-flåde. Og det er en betydelig opgradering, vurderer Mads Korsager, der er forsvarskorrespondent i DR.

- F-35 er et stort skridt fremad rent teknologisk. Det svarer til at bytte en Nokia 3210, hvor man kunne spille ’Snake’, til en spritny iPhone fra den ene dag til den anden. Der er rigtig meget ekstra teknologi og ekstra kampkraft indbygget i de her fly.

  • Den danske jagerpilot med pilotnavnet PLA bliver den første dansker til at lande et F-35-fly på dansk jord. Her er han ved at gøre klar til afgang fra Texas i USA. (Foto: © Rune Dyrholm)
  • Hans kongelige højhed Prins Joachim er netop tiltrådt som forsvarsindustriattaché på Den Danske Ambassade i Washington D.C. Derfor var han også med til at tage afsked med den danske pilot og de fire F-35'ere, der onsdag formiddag lettede fra USA for at sætte kursen mod Danmark. (© (c) Forsvaret)
1 / 2

Dansker flyver det ene fly

Det første F-35-fly, der krydser ind gennem dansk luftrum, har en dansk jagerpilot bag styrepinden. Han har sammen med en række andre danske og hollandske piloter været på en uddannelse i USA, hvor de er omskolet til at flyve F-35’ere i stedet for F-16.

Når kampflyene ankommer til Danmark, går der nogle uger med at undersøge dem for at sikre, at alt virker, som det skal. Samtidig skal både piloter og mekanikere lære flyene at kende.

Derfor er det også svært at sige, hvornår de går på vingerne over Danmark, siger Korsager.

- Hvor meget F-35-flyene kommer til at flyve her i begyndelsen, er jeg faktisk ikke klar over, men man kan godt regne med, at der kommer til at gå et stykke tid, før Forsvaret begynder at træne med F-35 på samme måde, som de gør med F-16 i dag.

F-35 er et højteknologisk kampfly

Med de nye F-35-kampfly i værktøjskassen kommer Danmark og Forsvaret med helt fremme, når det handler om kampfly, siger Mads Korsager.

Det er de kampfly, som USA og andre førende militære nationer satser på. Og det åbner op for en lang række af teknologiske muligheder.

- Sammenlignet med F-16, har F-35 en hel masse sensorer – altså radar og andre smarte ting, som kan aflæse landskabet omkring sig. Det vil sige de kan få en masse ting at vide, om hvordan en fjende har stillet sine tropper op, og hvad der sker på jorden under flyet, siger han.

De fire F-35-fly flyver hele vejen til Danmark. De har haft et stop på Azorerne, hvor piloterne kunne strække benene og flyene kunne blive serviceret efter den første og længste del af turen. Undervejs kommer hvert fly til at lufttanke omkring 10 gange, så der hele tiden er brændstof nok i tanken til at nå ind til kysten og en landingsplads.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil i dag tage imod de fire nye kampfly på Flyvestation Skrydstrup, og 1. oktober vil der være fejring og formel overdragelse af flyene fra amerikanske Lockheed Martin til Danmark.