I dag kommer der nye rejsevejledninger: Her er nogle af de populære feriemål, der har lav smitte lige nu

Efter et halvt år i 'orange' og 'rød' er der nu nye rejsevejledninger på vej.

På middelhavsøen Mallorca håber man på turister til sommersæsonen. (Foto: CATI CLADERA © Scanpix)

I dag er en god dag for alle danskere med rejsetrang.

Nu letter Udenrigsministeriet nemlig på coronareglerne i deres rejsevejledninger.

- Vi ændrer endnu en gang på rejseregimet, og denne gang gør vi det ved at ændre på grænserne for, hvornår man kan rejse til og fra lande, siger Erik Brøgger, der er direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet.

- Det vil betyde, at der er lande og regioner, der senere i dag åbner op for rejser, siger han.

Hvor et land eller en region indtil nu har skullet under 20/30 smittede per 100.000 over en uge for at være gul og altså 'åben', skal der nu være under 50/60 smittede per 100.000.

Tror på Sydeuropa

De nye rejsevejledninger kommer først klokken 16.00 i dag og vil gælde fra i morgen, men Erik Brøgger kan endnu ikke sige præcist, hvilke lande eller regioner der kommer til at åbne.

Han tror dog, at dele af Spanien og Portugal samt de mindre øer i området ligger lunt i svinget.

- Vi har en formodning om, at det bliver nogle af de sydeuropæiske destinationer, hvor smitten i en længere periode har været lav. Det kunne være regioner i Spanien, det kunne være regioner i Portugal og måske også nogle af de små øer. Malta for eksempel, men vi venter altså på de endelige tal, siger han.

Stranden i Benidorm i Valenciaregionen "står klar" til at tage imod udenlandske gæster. (Foto: MORELL © Scanpix)

De seneste europæiske smittetal for eksempelvis Valenciaregionen i Spanien, hvor havnebyen Alicante ligger, er da også pæne. Her er der 20,1 smittede per 100.000.

Samme gælder for De Baleariske Øer, som dækker over blandt andet Mallorca, Formentera og Ibiza, hvor der er 29,8 smittede per 100.000.

Det handler ikke kun om smittetal

Selvom der også er relativt lave smittetal i lande som Norge, Island og Finland, er de lige nu ikke lige så attraktive at rejse til for danskere.

Eksempelvis har Norge et krav om 10 dages indrejsekarantæne for danskere, mens Island kræver fem dages karantæne, medmindre man har en attest på, at man er vaccineret eller har en overstået coronainfektion.

Det er altså ikke alene smittetallet, som kommer til at spille ind på de nye rejserestriktioner.

Og har landet eller regionen en positivprocent, der er for høj, betyder det desuden, at smittetallet skal være endnu lavere.

Er mere end fire procent af de testede smittede med coronavirus, skal der være under 33,3 smittede per 100.000 for, at landet kan være 'gult'.

Siden efteråret sidste år har hele verden været orange og sågar også rød, som betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser eller slet og ret alle rejser. Det gælder lige nu for Indien, det sydlige Afrika og Brasilien, hvor coronasmitten er meget høj.

Sådan er de nye regler

  • Incidensgrænsen for at et land går fra gult til orange, fordobles fra 30 til 60. Hvis et land før har været orange, skal det dog ned under 50 i syv dage for at blive gult - tidligere var den grænse 20.

  • Udlændinge fra EU- og Schengenlande kan fremover rejse ind i Danmark uden at have et anerkendelsesværdigt formål. De skal dog fortsat isoleres i ti dage efter indrejse - medmindre de kan fremvise en negativ coronatest efter fire dage i isolation.

  • Krav om at rejsende skal testes, før de stiger ombord på fly fra gule lande til Danmark, afskaffes. De skal nu kun testest, når de ankommer til Danmark.

  • Indrejsende fra grænseregionerne Slesvig-Holsten, Blekinge, Skåne len, Hallands og Västra Götalands len, er undtaget fra kravet om isolation ved indrejse til Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk