I dag mistede Bente dagpengeretten: Jeg føler mig som en andenrangsborger

Som modtræk til regeringens opholdskrav har 51-årig i lederstilling tegnet privat forsikring mod arbejdsløshed.

Bente Mikkelsen Pahus, der er ansat i en lederstilling, mister retten til dagpenge efter årsskiftet. Derfor føler hun sig nu som en 'andenrangsborger' i Danmark, siger hun. (Foto: RAISFOTO © Jesper Rais)

Efter Bente Mikkelsen Pahus er vendt hjem fra USA, har hun med egne ord følt sig som en andenrangsborger.

Det skyldes regeringen og Dansk Folkepartis lovforslag om opholdskrav for dagpenge, som et flertal i Folketinget netop har vedtaget. Dermed forsvinder den 51-årige leders dagpengeret.

- Det gør ondt, når man som dansk statsborger bliver mødt af nogle politikere, der siger: Du skal ikke regne med at få hjælp her. Mit land vender mig ryggen, og jeg føler mig pludselig nationsløs. Det er meget udansk, siger Bente Mikkelsen Pahus, der leder genbrugsafdelingen af den velgørende organisation, Mission Afrika.

Krav rammer 8.300 efter årsskiftet

Sammen med regeringen indfører Dansk Folkeparti et såkaldt opholdskrav for ret til dagpenge. For at kunne modtage dagpenge, skal man i 7 ud af de seneste 12 år have opholdt sig i Danmark eller et andet EU/EØS-land. Uanset om man i hele perioden har betalt til en dansk a-kasse.

Opholdskravet var først på 7 ud af 8 år, men blev sidste uge lempet, således danske statsborgere nu har mulighed for at bo og arbejde op til fem år i udlandet, uden at miste dagpengeretten i Danmark.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet bliver 8.300 personer fra årsskiftet ramt af opholdskravet, der gradvist indføres frem mod 2021. En af dem er Bente Mikkelsen Pahus, der boede og arbejdede 11 år i USA.

Har købt sig til privat sikkerhedsnet

Efter hun kom hjem, har hun genoptjent retten til dagpenge og betalt til en a-kasse. Alligevel forsvinder dagpengeretten. Derfor har hun - for ikke pludseligt at stå uden indtægt i de kommende år - købt sig til en privat lønsikring hos sin a-kasse, ‘Frie’.

- Jeg er 51 år og er fuldt arbejdsdygtig, så det er jo ikke fordi, jeg er ramt lige nu, men jeg forstår ikke, hvorfor politikerne mener, det er nødvendigt at holde os ude af systemet i 7 år. Jeg har været i Danmark i et år nu, så jeg vil være 57 år, før jeg har sikkerhedsnettet igen, siger hun.

Hun fortæller, at hun grundlæggende har stemt borgerligt-liberalt. Men efter lovforslaget kom frem, er hun kommet i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

- Det regeringen fortæller mig er, at jeg ikke må rejse ud i verden, men helst blive hjemme. Det rammer mig følelsesmæssigt og jeg er slet ikke enig, forklarer hun i telefonen fra Mission Afrikas lokaler i Højbjerg ved Aarhus.

Facebook
Twitter