I dag sættes der punktum for otte år gammel koldkrigs-injuriesag

Først vandt journalist Jørgen Dragsdahl, så fik historiker Bent Jensen medhold og i dag afgør Højesteret koldkrigs-sag.

I mere end otte år har journalist Jørgen Dragsdahl kæmpet for at få rettens ord for, at det var injurier, da historiker Bent Jensen skrev, at han var KGB-agent.

Efter otte år og fire måneder afsiger Højesteret i dag dom i den injuriesag, som journalist Jørgen Dragsdahl har anlagt mod historiker Bent Jensen.

Det juridske slagsmål startede i 2007, da Bent Jensen anklagede Jørgen Dragsdahl for at være agent for Sovjetunionen.

'Arkiverne har vist, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent, skrev Bent Jensen i en  kronik i Jyllands-Posten i januar 2007.

Jørgen Dragsdahl arbejde fra 1977 til 1995 som sikkerhedspolitisk reporter på Information, og  Politiets Efterretningstjeneste (PET) overvågede ham i årene 1983 til 1986, fordi de mistænkte ham for at være agent for Sovjetunionen.

Forelsket i sovjetisk kvinde

Selv har Dragsdahl i retten sagt, at han var forelsket i en sovjetisk kvinde, og var i kontakt med russiske efterretningsfolk for at få hende til Danmark.

I Retten i Svendborg blev Bent Jensen i juli 2010 kendt skyldig i injurier og dømt til at betale 20 dagbøder på hver 2.000 kroner og en erstatning til Jørgen Dragsdahl på 200.000 kroner.

Den dom omstødte Østre Landsret i oktober 2013 ved at frifinde forskeren. Retten fandt historikerens udtalelser ærekrænkende, men mente samtidig, at der må gælde vide rammer for hans ytringsfrihed. Jørgen Dragsdahl blev desuden dømt til at betale 600.000 kroner i sagsomkostninger til Bent Jensen.

Ulykkelig sag for begge parter

Sagen handler om ytringsfrihed og æreskrænkelser, siger Erik Kulavig, der er leder af Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet, som kalder den ulykkelig for begge parter.

- Jeg mener, at domstolen må frifinde begge parter, for sagen kan aldrig blive afgjort retfærdigt, fordi det er et historisk og politisk spørgsmål. Der kan ikke føres bevis for, at Jørgen Dragsdahl var spion, eller for at Bent Jensen har sagt, at han var spion. siger han.

Begge parters ytringsfrihed er også et emne i sagen.

Nato-kritik og oprustningsmodstand

- Bent Jensens advokat siger, at det vil gå ud over historievidenskaben, hvis han bliver dømt, fordi forskere fremover vil måle og veje deres ord, inden de udtaler sig, siger Erik Kulavig til DR Nyheder.

- Jørgen Dragsdahl gav i Information udtryk for Nato-kritik og modstand mod oprustning i Europa, men det gjorde flere socialdemokrater også på det tidspunkt. Det var en politisk analyse, som man skal have lov til at komme frem med uden at blive kaldt sovjetisk spion, siger han.

Sagen kan ende hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, men Erik Kulavig håber, at den stopper med dommen i Højesteret.

Facebook
Twitter