I dag starter retssagen mod 70-årig tiltalt for hundredvis af seksuelle overgreb mod børn

Anklagemyndigheden kræver manden idømt forvaring.

Over internettet fra sin computer i Brøndby har den tiltalte dikteret overgreb mod børn på Filippinerne. (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

En historisk grov sag om misbrug af børn begynder i dag klokken ni ved retten i Glostrup.

På anklagebænken sidder en 70-årig mand, der er tiltalt for 346 forhold om seksuelle overgreb mod børn over internettet.

Ifølge anklagemyndigheden har manden fra sin computer i Brøndby bestilt og betalt for livevideoer på nettet, hvor filippinske børn bliver voldtaget.

Sagen har et omfang, man ikke har set tidligere, lyder det fra Flemming Kjærside, der er politikommissær i Rigspolitiets Nationale Center for IT-kriminalitet.

- Det er den største sag, vi har set. At en enkelt gerningsmand måske står bag så mange overgreb, som pågældende er tiltalt for, har vi ikke set før, siger han.

Anklageskriftet mod den 70-årige er 119 sider langt, og han er tiltalt for medvirken til voldtægt af børn under 12 år.

Og generelt er det et udbredt fænomen, at især vestlige mænd bestiller overgreb på nettet af filippinske børn, fortæller Flemming Kjærside fra Rigspolitiet:

- Vi kan se en stigning i det her, og vores udenlandske kolleger kan også se en stigning i det her. Det er et marked, der er meget svært at komme til livs, netop fordi der er penge i det, og fordi familier faktisk lever af det her, siger han.

Udbredt fænomen i Asien

Gitte Jakobsen, ekspert i vold og overgreb og seniorrådgiver hos Red Barnet, forklarer, at bestilte overgreb på internettet - eller "Rape on demand", som det også kaldes - er udbredt i Asien og særligt Filippinerne.

- Det er en hel industri, hvor bagmænd lukrerer på familier, som af ren overlevelse skal tjene penge. Det er noget, som især foregår både i fjerne byer og landsbyer, siger hun til Ritzau.

- Så selv om der hverken er vand eller sanitære forhold, så kan der godt være internet, siger hun og peger samtidig på, at det kan være sparsomt med beviser i disse sager, netop fordi det foregår på bestilling her og nu.

Derfor må politiet under efterforskningen finde digitale spor.

Anklager Helene Brædder siger til DR Nyheder, at sagen bygger på et omfattende bevismateriale.

- Man har sikret et stort materiale hos den tiltalte omkring de her live streamede overgreb, og materialet består af nogle chats og samtaler med nogle personer fra Filippinerne, siger hun.

Manden nægter sig skyldig i medvirken til voldtægt - og at der har været børn under 12 år involveret.

Når retssagen begynder, vil anklagemyndigheden kræve den tiltalte idømt forvaring - det vil sige indespærring på ubestemt tid..