I døden for Allah: Mødre kæmper for at få erklæret sønner døde

Med ingen eller sparsomme jordiske rester fra en formodet afdød er det nærmest umuligt at få erklæret en person død. Det har mødrene til to syrienkrigere fået at føle.

Karolina Dam kæmper for at få erklæret sin søn, den afdøde syrienkriger, Lukas Dam, død. Men det er vanskeligt at opnå en såkaldt dødsformodningsdom.

De pulveriserede rester af Karolina Dams søns krop ligger begravet, sammen med den bygning han bevogtede, da indtil flere droneangreb ramte. Det betyder, at Karolina Dam ikke umiddelbart kan få erklæret sin søn, Lukas Dam, død.

Hun kæmper derfor for at få en såkaldt dødsformodningsdom – en dom, der erklærer en bortbleven person død - så hun kan få afsluttet Lukas' liv.

- Vennerne har fortalt mig, at der var så mange droneangreb omkring det sted, hvor han formodes død, så alt er sprængt og pulveriseret, fortæller Karolina Dam i P1 Dokumentaren ”De skandinaviske krigere”.

Et af de sidste billeder af Lukas Dam, før han som Islamisk Stat-kriger formodentlig blev dræbt i et luftbombardement i Syrien. Foto: (privatfoto)

I dokumentaren optræder Karolina Dam sammen med Janne Mortensen.

Til fælles har de to kvinder, at deres sønner har tilsluttet sig hver deres ekstreme, islamiske gruppe og har ofret deres liv for Allah.

Finder ud af sønnens død på Facebook

Beskeden om sønnens død får Karolina Dam ved en tilfældighed en decemberdag i 2014.

Det er nemlig en facebook-opdatering, der gør Karolina Dam opmærksom på, at hendes søn er død – og at han var sammen med terrorgruppen Islamisk Stat, da det skete.

Dødsfaldet slår hende naturligvis ud – men det gør oplysningen om, at han var sammen med terrorgruppen IS også.

- Han har aldrig nogensinde sagt, at han ikke kommer hjem igen. Han har aldrig sagt, at han var i Kalifatet – måske var det for at skåne mig. Sidste gang jeg snakker med ham er den 21. december, og der spørger jeg ham igen, hvad han laver dernede. Men han svarer, som han plejer – ”det har jeg jo sagt – det er nødhjælp”, fortæller Karolina Dam i P1 Dokumentaren ”De skandinaviske krigere”.

Janne kan bevise søns martyrbegravelse

Forskellen på mødrene, Karolina Dam og Janne Mortensen er, at mens Karolina Dam ingen mulighed har for at bevise sin søns død, så kan Janne Mortensens bevise sin plejesøns, Kenneth Sørensens, død, med et videoklip, som hun fik tilsendt kort efter, at han døde.

Janne ved derfor, at Kenneth, kort efter sin 30-års fødselsdag, blev skudt og siden begravet som martyr i Syrien af sine islamiske medkrigere fra al-Qaeda.

Det sidste kendte billede af Kenneth Sørensen. Taget i Syrien.Foto: Privatfoto

- Jeg har set hans begravelse en gang, og jeg skal aldrig se den mere. Han ligger smadret, og så lægger de ham ovenpå en lastbil, graver et hul, og så bliver han smidt ned i det hul. Han er ikke engang vasket eller noget, og så smider de jord hen over ham, siger Janne Mortensen i P1 Dokumentaren.

Ved hjælp af videoen vil Janne Mortensen, modsat Karolina Dam, kunne få en dødsformodningsdom og familien har dermed fået mulighed for at få afsluttet Kenneth Sørensens liv – hans facebook og hans bank. Så hans kone kan får udbetalt hans ATP-pension.

Men før det kan ske, skal Kenneth efterlyses i et syrisk dagblad – selvom det virker morbidt, når der findes en begravelsesvideo.

Lukas skal efterlyses i syrisk dagblad

For Karolina Dam lader dødsformodningsdommen dog vente på sig.

Hun har været i retten og ført vidner, som siger, at de har set Lukas i Syrien, og hun har fremlagt en lang række sms'er og billeder.

Men dommeren vil først afgøre, om der kan udstedes en dødsformodningsdom næste fredag d. 22.april.

Og hvis dommeren giver Karolina medhold i, at han formodentlig er død, så skal han også efterlyses i en syrisk avis