I formodet netværk med Basil Hassan: Terrormistænkt dømt for millionsvindel

En 29-årig mand, der er fængslet i en terrorsag, er dømt for dokumentfalsk og bedrageri.

I september 2018 blev yderligere tre personer sigtet i en omfattende terrorsag. En af dem, der blev anholdt, er nu sideløbende med terrorsagen dømt for bedrageri og dokumentfalsk.

En 29-årig mand fra det islamistiske miljø i Storkøbenhavn er blevet idømt et års fængsel blandt andet for svindel for 996.000 kroner.

Det fremgår af dombogen fra Frederiksberg Byret, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Den 29-årige mand sidder samtidig fængslet i en terrorsag. En sag, hvor politiet mener, at et netværk i Danmark på mindst fem personer har købt og sendt dronedele til Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Af dommen fremgår det, at manden i foråret 2017 via dokumentfalsk oprettede lån i en række forskellige banker ved blandt andet at fremlægge falske lønsedler.

Derudover er han dømt for databedrageri ved at have overført knap en million kroner til en konto, uden at der var dækning for beløbet på den konto, han overførte pengene fra.

Mandens forsvarer Gert Dyrn oplyser, at sagen er anket til landsretten og har ingen yderligere kommentarer.

Dømt for at udgive sig for at være Basil Hassan

Sagen, hvor den 29-årige mand sidder varetægtsfængslet, handler ifølge politiet om indkøb og levering af droner til Islamisk Stat.

Ifølge politiet har netværket forsynet terrororganisationen med dronedele i en periode på fem år.

Siden 2013 har Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste været på sporet af netværket. To af de firmaer, som det danske netværk ifølge politiet har købt dronedele hos, fortæller uafhængigt af hinanden til DR, at de blev kontaktet af dansk politi, få dage efter at de havde modtaget bestillinger på dronedele tilbage i 2013.

Firmaerne fortæller, at dansk politi kontaktede dem for at få at vide, hvordan dronedelene blev betalt, og hvem de blev sendt til.

Centralt i det formodede netværk står 31-årige Basil Hassan, der mistænkes for at forsøge at dræbe historiker og islamkritiker Lars Hedegaard i 2013, hvorefter Basil Hassan forsvandt ud af landet.

Mens han var på flugt, var Basil Hassan ifølge politiet involveret i at købe dronedele via udenlandske hjemmesider. Og ifølge DR's oplysninger var det blandt andet disse bestillinger, der fik dansk politi til at udvide sin jagt på den formodede attentatmand til også at omhandle et potentielt terrornetværk med udgangspunkt i Danmark.

Den 29-årige mand i netværket, der altså er dømt for bedrageri, blev i 2015 dømt for at have udgivet sig for at være sin ven Basil Hassan.

Manden var i efteråret 2013 mødt op i Akademikernes a-kasse i Basil Hassans navn for at hæve dagpenge.

I drone-sagen nægter den 29-årige sig skyldig. Hans forsvarer Gert Dyrn påpeger, at han er 'er afskåret fra at fremlægge sagen fra hans klients perspektiv, når sagen kører for lukkede døre og at det forekommer ikke umiddelbart foreneligt med grundlæggende retsprincipper’.

De sigtede er stadig kun sigtede i sagen, men hvis der bliver rejst tiltaler, har Københavns Byert forhåndsberammet en række retsdage med start til august 2019.