I Galten har politiet og kommunen fået kontor på biblioteket

S og SF vil have flere små byer til at oprette lokale servicecentre - som i Galten.

Kørekortet skal fornyes, arbejdsløsheden skal udskiftes med et nyt job, din datter skal vaccineres, og du skal også aflevere en bog.

Hvor går du så hen?

I fremtiden skal svaret være "på det lokale servicecenter," foreslår Socialdemokraterne og SF i en fælles kronik.

De vil have flere kommuner til at oprette lokale servicecentre, som samler byens jobcenter, sundhedsklinikker, bibliotek, borgerservice, udlevering af medicin og måske også flere lokalbetjente.

Ifølge SF-formand Pia Olsen Dyhr skal der rettes op på, at alt for mange funktioner er rykket ud af byerne.

- Og så bliver byerne jo tomme, siger Pia Olsen Dyhr.

I den østjyske by Galten uden for Aarhus lukkede rådhuset efter kommunalreformen i 2007. Her har man nu samlet en række funktioner på byens bibliotek.

Det lokale bibliotek i Galten fungerer som servicecenter for byens borgere. (© DR Nyheder)

På biblioteket kan borgerne blandt andet bestille et nyt pas og forny kørekort ved skranken, og lige til venstre for den ene bogreol finder man et kontor, hvor politiet er flyttet ind.

DR Nyheder har på biblioteket mødt Anders Lindberg, der er arbejdende pensionist, og som netop har hentet et pas.

Han synes, det er en god idé at samle forskellige servicefunktioner ét sted i byen, så han kan slå flere fluer med et smæk, når han har ærinder på biblioteket.

- Nu hvor vi ikke længere har et rådhus placeret i Galten, så synes jeg, det er fint, at vi kan samle det hele her på biblioteket. Det er et sted, hvor der kommer rigtig mange, det er venlige lokaler, og det er godt at komme her, siger han.

Han har dog ikke lyst til at skulle henvende sig på biblioteket med meget private anliggender.

- Vi står jo ved en åben skranke, så der kunne nok godt være nogle mere personlige ting. Jeg har ikke været udsat for det, men det er ikke utænkeligt, siger Anders Lindberg.

Lokalpolitiet er flyttet ind på biblioteket i Galten. (© DR Nyheder)

Produktionsarbejder René Elfrom, som skal bestille et pas, er også glad for borgerservicen på biblioteket.

- Så længe det er på de små ting, der kan ordnes, så synes jeg, det er godt at have det så centralt som overhovedet muligt, siger han.

God kontakt med borgerne

Biblioteks- og borgercenterchef i Skanderborg Kommune Jørgen Bartholdy fortæller, at der er et godt naboskab på biblioteket, og at personalet er glade for opgaverne, da det bringer dem tættere på borgerne.

- Det giver også ind imellem en god kontakt til nogle borgere, som måske normalt ikke ville komme på biblioteket, siger han.

Biblioteks- og borgercenterchef i Skanderborg Kommune Jørgen Bartholdy siger, at sammenlægningen af funktioner har været god for både borgerne og de ansatte. (© DR Nyheder)

Han kan også godt se fordelen i, hvis der kom en sundhedsklinik på biblioteket.

- Det er sådan set også en biblioteksopgave at sørge for, at folk kan manøvrere rundt i verden, og sundhed fylder mere og mere på dagsordenen, siger han og påpeger, at der i forvejen er blevet målt blodtryk på biblioteket i forbindelse med kampagner.

- Og det kan jeg sagtens se udvidet, siger han.

Borgmester: Det glæder os at glæde borgerne

Borgmester i Skanderborg Kommune Jørgen Gaarde (S) fortæller, at udviklingen med at samle flere funktioner ét sted blev sat i gang i forbindelse med kommunesammenlægningen.

- Mange borgere synes, det er helt naturligt, at de kan få svar på forskelligartede spørgsmål - om de så handler om litteratur eller pas og kørekort - på biblioteket, siger han.

Borgmester Jørgen Gaarde vil afvente, om der kommer politisk flertal på Christiansborg til at sætte lokale servicecentre på finansloven. (© DR Nyheder)

Borgmesteren siger, at man i Galten fortsat holder et vågent øje med, om der er andre funktioner, der kan placeres lokalt til glæde for borgerne.

Hans parti foreslår i kronikken med SF, at der øremærkes på finansloven til at sikre, at flere kommuner opretter lokale servicecentre for at "genskabe trygheden, udviklingen og sammenhængskraften i hele landet".

I Galten vil borgmesteren afvente, om der er flertal for forslaget blandt folketingspolitikerne på Christiansborg.

- Hvis der er penge, som kan tilflyde os som kommune, så glæder vi os over det. Og hvis vi kan gøre det bedre for borgerne, så vil vi glæde os endnu mere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk