I Hjørring får ældre gjort rent hver tredje uge - i Gentofte er det hver uge

Der er stor forskel på, hvor tit og hvor længe ældre får gjort rent, alt efter hvor i landet de bor.

Den 83-årige pensionist Annie Samsøe fra Gentofte synes, det skaber tryghed, at hun får rengøringshjælp hver uge.

Hver uge får Anni Samsøe Jacobsen besøg af kommunens rengøringshjælp, der støvsuger, vasker gulvet og ordner andre opgaver i lejligheden i Gentofte, som hun ikke længere kan klare selv.

- Det betyder uendelig meget. Jeg er meget meget glad for det, for så ved jeg, at jeg har det pænt og rent, siger den 83-årige pensionist.

360 kilometer derfra sidder en anden pensionist og føler sig knap så heldig.

Hjemme hos 67-årige Karen Margrethe Juel, der bor i Hjørring, kommer den kommunale kun hver tredje uge.

- De kommer to, og så er de her et kvarter til tyve minutter, siger den tidligere socialpædagog.

- Jeg er ked af at sige det, men jeg synes ikke, at der er rigtig rent, når de går, selv om de gør, hvad de kan, siger hun.

Geografisk ulighed

At der er store forskelle på den hjælp, landets ældre får, er ikke usædvanlig. Det viser en sammeligning af rengøringstilbud og madordninger i hele landet, som Ældre Sagen har lavet, og 21 Søndag efterfølgende har fået bekræftet hos 86 kommuner.

Undersøgelsen viser, at de ældre hjemmehjælpsmodtagere i 65 danske kommuner som udgangspunkt kan få rengøring hver anden ugen, mens ældre i 20 kommuner får gjort rent hver tredje uge. I Gentofte er det hver uge.

Når det kommer til mad til de ældre, er der også store kommunale forskelle. Her kan de ældre i nogle kommuner vælge mellem at få bragt varm mad til døren hver dag eller få vakuumpakket mad til opvarmning bragt ud en eller flere gange om ugen.

I andre kommuner er der kun tilbud om vakuumpakket mad, der bringes ud en gang om ugen.

Madordninger

  • I 51 danske kommuner får de ældre leveret kold, vakuumpakket mad til hele ugen en gang ugentligt.

  • I 23 kommuner leveres det to gange ugentligt, og i syv kommuner tre gange ugentligt eller mere.

  • I 29 kommuner har de ældre mulighed for at få leveret varm mad hver dag.

- Ens adresse skal jo ikke afgøre, om man får tilstrækkelig hjælp eller ej. Så jeg synes, at man, med det der er sket de senere år, har skabt en geografisk ulighed, der er helt uantagelig, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

- Det giver ikke bare ulighed i den service, man får, men også ulighed i sundhed. For den kommune, der kommer hver uge kan holde øje med sundhedsudviklingen hos den ældre og nå at gribe ind i tide med en forebyggende indsats, siger han.

Mindre hjemmehjælp i yderkommuner

Det skæve billede er også velkendt for Eskild Klausen Fredslund, der er sundhedsøkonom hos kommunernes forskningsinstitut Kora og tidligere har beskæftiget sig med de kommunale forskelle i ældreplejen.

- Jo længere man kommer væk fra de større byer, jo mindre hjemmepleje får de ældre. Så hvis man tager en tilfældig ældre i Aarhus, har vi en forventning om, at de får mere pleje, mere hjælp og flere minutters rengøring for eksempel end en ældre borger i for eksempel Tønder, siger han.

Ifølge Eskild Klausen Fredslund skyldes det ikke, at de ældre i yderkommunerne er friskere og kan overkomme mere. Tværtimod tyder det tilgængelige data på, at sundheden er lidt lavere i yderkommunerne.

Borgmester: Vi mangler penge

I Hjørring Kommune er borgmester Arne Boelt (S) ikke stolt over, at deres ældre kun kan få rengøringshjælp 30 minutter hver tredje uge.

- Jeg synes faktisk, at det er på grænsen til, hvad man kan tilbyde borgerne, siger han.

Den nordjyske borgmester mener dog ikke, at de kan gøre det anderledes inden for de nuværende budgetter, og han giver ikke meget for Christiansborg-politikerne argument om, at kommunerne allerede har fået flere penge til ældreområdet, og at den ringere service i nogle kommuner ikke er et spørgsmål om pengenød, men om prioritering.

Se borgmester Arne Boelts forklaring på, hvorfor ældre i Hjørring kun får gjort rent hver tredje uge:

- Danmark knækker som land i forhold til at have ens velfærd, for vi bliver simpelthen nødt til at sige, at det har vi ikke og melde ærligt ud, at vi kan ikke levere det. Vi kan ikke finde pengene til det, siger han.

Arne Boelt så gerne, at regeringen og Folketinget gav området et eftersyn, og så på fordelingen af penge til kommunerne for på den måde at sikre en mere ensartet service til de ældre over hele landet.

- Vi ser gerne en ens service i forhold til sådan noget som antallet af bade, antallet af rengøringsbesøg, og at vi får pengene til at give en ens service, siger han.

Ældreminister Thyra Frank (LA) fastholder dog, at der er kommunalt selvstyre, og at det derfor er kommunernes eget ansvar at sørge for, at deres ældre er tilfredse.

- Jeg håber da, at den borgmester vil tage det ansvar på sig, for det er hans lod, og det er ham, der skal prioritere sammen med kommunalbestyrelsen, siger hun.