I Irans sigtekorn: Massivt politiopbud skal sikre konference i København

Omkring 180 kritikere af det iranske styre samles på Radisson-hotel.

- Der kommer omkring 180 gæster til konferencen, og vi vil gerne have opmærksomhed på den statslige terror, som det iranske regime begår, og støtte til vores kamp, forklarer Yaqoub al-Tostari fra ASMLA. (© dr)

De færreste danskere vil formentlig nikke genkendende til navnet Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA), som denne weekend holder konference under ’markant politimæssig tilstedeværelse’ ved Park Inn By Radisson på Amager.

- Vi vil gerne have opmærksomhed på den statslige terror, som det iranske regime begår, og støtte til vores kamp, siger Yaqoub Al Tostari, som er talsmand for ASMLA og forventer omkring 180 gæster til konferencen.

Kampen flyttede pludselig ud på de danske togskinner og motorveje, da politiet den 28. september valgte at lukke ned for kørsel til og fra Sjælland.

Politiets Efterretningstjeneste havde nemlig igangsat en regulær menneskejagt, fordi man frygtede et mordforsøg på ASMLA’s leder i Ringsted.

Senere blev en formodet iransk agent anholdt og sigtet for attentatplanerne.

Efterlyser flere sanktioner mod Teheran

Anholdelsen af den formodede iranske agent førte til en diplomatisk krise mellem Danmark og det iranske styre.

Men nu vender den danske ambassadør tilbage til Teheran efter tre ugers fravær, hvilket undrer Yaqoub Al Tostari.

- Der skal komme flere sanktioner mod det iranske styre. Hvis du sender dine diplomater til Iran, så er det et signal om, at styret må lave endnu flere terrorplaner, forklarer han og fortsætter:

- Europa skal være hårdere mod det iranske regime, som sponsorerer terror i hele verden, især områder i Mellemøsten.

Blodig konflikt

ASMLA ønsker at løsrive byen Ahvaz i det sydlige Iran, og det iranske styre anser det for at være en terrorgruppe.

Kort inden de formodede attentatplaner lammede den sjællandske infrastruktur, blev 25 mennesker dræbt ved et angreb på en militærparade i Ahvaz.

I den forbindelse er Yaqoub Al Tostari og to andre medlemmer af ASMLA sigtet efter den danske straffelov paragraf 136, stk. 2 om billigelse af terror.

Politiet holder et vågent øje med arrangementet

Københavns Politi forventer, at trafikken nær hotellet ved Femøren Station vil blive omdirigeret i løbet af weekenden

- Vi vil være til stede omkring hotellet. Vores opgave er at sikre, at der ikke sker noget, og vi har fokus på trygheden i området, oplyser Riad Tolba, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Yaqoub Al Tostari stoler på, at politiet afsætter de nødvendige ressourcer til at håndtere sikkerheden ved arrangementet, men:

- Vi bor også her i Danmark og arbejder og betaler skat. Og man har lidt samvittighed (om de ressourcer, samfundet bruger, red.), men det er Iran, som ikke har ansvaret, fordi de prøver at begå terror mod os, understreger han.

Yaqoub Al Tostari er ikke talsmandens rigtige navn. DR Nyheder er bekendt med hans rigtige navn, men af hensyn til hans sikkerhed, anvender vi det ikke.