I knap hver tredje kommune fanger politiet ingen cykeltyve

I 28 af landets kommuner blev der sidste år ikke sigtet en eneste cykeltyv. Tyverierne koster millioner af kroner, og tyvene har reelt set frit spil, mener Cyklistforbundet.

Sidste år meldte flere end 55.000 danskere en cykel stjålet til politiet. Mindre end én procent af de anmeldelser førte til sigtelser.

Og i 28 kommuner blev ikke en eneste person sigtet for cykeltyveri, selvom borgerne tilsammen anmeldte over 4.000 cykeltyverier i de kommuner. Det viser Danmarks Statistiks tal fra 2015, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået.

Det lave antal af sigtelser for cykeltyverier kommer ikke bag på politiforsker Adam Diderichsen fra Aalborg Universitet.

- Det illustrer meget godt, at det ikke er noget, som politiet arbejder sådan særlig intensivt eller systematisk med. Derfor er der de her meget lave sigtelsesprocenter, som formentlig bare dækker over ting, man tilfældigvis er faldet over, siger han.

Ikke en eneste sigtet i Helsingør

Hos Helsingør Politi modtog man sidste år anmeldelser om i alt 580 cykeltyverier. Alligevel er det ikke lykkedes for politiet at få sigtet en eneste mulig gerningsmand for cykeltyverier anmeldt i kommunen. Det forarger den lokale afdeling af Cyklistforbundet.

- Det er forfærdeligt for dem, det går ud over. Men samtidig er det også et stort problem for retssikkerheden, siger Lars Andreassen, der er lokalformand for Cyklistforbundet i Helsingør.

Ifølge ham viser de manglende sigtelser politiets ligegyldighed over for cyklisterne, og den minimale risiko ved cykeltyveri giver samtidig tyvene frit løb til at stjæle flere cykler.

- Dem, der laver kriminaliteten, har frit spil, og man kan som borger være lidt nervøs for, at der ikke er nogen konsekvenser, siger han.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)

Politi: Vi prioriterer andet

Hos Helsingør Politi kan den lokale efterforskningsleder, politikommissær Mogens Mogensen, godt nikke genkendende til de manglende sigtelser sidste år. Men han er uenig i, at politiet ikke gør noget ved cykeltyverier.

- Det er jo ikke sådan, at vi ikke gør noget ved det, hvis vi får et tip om, at nu er der nogen, der er ved at stjæle cykler. Eller hvis vi stopper en bil, der er cykler i. Så går vi i bunden med det, siger han.

Han fortæller, at politiet i år har varetægtsfængslet en bande af cykeltyve, som dermed ikke tæller med i statistikken for 2015, hvor der slet ikke var nogen sigtede personer.

Men når det kommer til cykeltyverier generelt har politiet i Helsingør valgt at prioritere indsatser mod andre former for kriminalitet.

- Vi laver i stedet indsatser over for indbrud og personfarlig kriminalitet. Cykeltyverier er noget af det, som ikke er prioriteret særlig højt, siger han.

Den forklaring er lokalformanden for Cyklistforbundet i Helsingør ikke tilfreds med.

- Det er en kriminel forbrydelse at stjæle en cykel, og det skal efterforskes. Måske ikke på lige fod med manddrab, men det skal stadig efterforskes, så cyklister også føler, at de bliver taget alvorligt, siger Lars Andreassen.

Forsikringsselskab: Cykeltyverier koster kunder millioner

Sidste år udbetalte forsikringsselskaberne i alt 182 millioner kroner i erstatning for stjålne cykler, viser tal fra brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Det er afsindigt mange penge. Det svarer til 10 procent af alt det, vi udbetaler på indbrud, hærværk, tyveri, ran og al anden form for berigelseskriminalitet, siger Brian Wahl Olsen, der er Skadedirektør i forsikringsselskabet Almindelig Brand.

Til de 182 millioner kroner skal derudover også lægges den selvrisiko, som den enkelte kunde må punge ud med til forsikringsselskabet, når en cykel forsvinder.

Og selvom antallet af anmeldte cykeltyverier i de seneste år har været nedadgående hos selskaberne, udgør udbetalingerne for stjålne cykler stadig et problem for branchen og er til stor gene for de kunder, det går ud over, fortæller han.

- Først og fremmest er det et problem, når man klokken fem minutter i fire kommer med s-toget og skal ned og hente sine børn i daginstitutionen, og der så mangler en cykel, siger han.

Sidste år blev der anmeldt godt 45.000 cykeltyverier til forsikringsselskaberne, og hver gang der udbetales penge for stjålne cykler, er det penge, der kun kan komme fra forsikringskundernes lommer.

- Vi kan se over årene, at det har været lidt faldende. Men det er jo ikke det, der er altafgørende inden for prissætningen. Så foreløbigt tror jeg ikke, det har den store indflydelse. Der skal vi se nogle bedre tal over en længere periode, siger han.

TIP OS: Kender du noget til organiseret cykeltyveri, så kontakt DR’s journalister Nicolas Nielsen og Alexander Hecklen på nisn@dr.dk og ahec@dr.dk.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk