I konstant bevægelse: Prins Joachim fylder 50 år

Prins Joachim har skiftet spor flere gange i livet, og nu venter et nyt kapitel

Det er et skarpt hjørne, han runder i dag, men det synes på ingen måder, som om prins Joachim har tænkt sig at læne sig tilbage. Tværtimod er han på vej ud i verden.

Til september begynder han på Frankrigs fineste militærinstitution, École Militaire i Paris, for at følge en et-årig uddannelse i militær strategisk ledelse. Det er den samme skole, som den franske kejser Napoléon gik på tilbage i 1784.

Elsker klassisk musik

Det var da også en tydelig glad prins, der i tirsdags tog imod en af sine fødselsdagsgaver: en koncert med musik ”lige som han kunne lide det.” En god blanding af blød pop, kormusik, digtoplæsning og opera. Især det sidste ligger hans hjerte meget nær.

Alle ved, at kronprins Frederik elsker musik, men måske er ikke så mange klar over, at prins Joachim har en kæmpe viden om klassisk musik og gerne taler passioneret og længe om netop den genre.

Efter koncerten takkede han synligt rørt for gaven og donerede hele overskuddet til Danske Hospitalsklovne.

Prins Joachim til fødselsdagskoncerten i mandags. Ved siden af ham prinsesse Marie. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

At det blev hospitalsklovnene, der løb med pengene, er ikke nogen overraskelse for dem, der kender prinsen. Hans hjerte banker oprigtigt varmt for børn, ikke bare hans egne fire, men også for børn i verden. Som protektor for Care Danmark har han rejst rundt i nogle af verdens fattigste egne blandt andet for at støtte børn i nød.

Ikke altid populær

Prins Joachim virker i det hele taget som en mand, der midt i livet er tilfreds. Sådan har han ikke altid virket. Han er måske den i kongehuset, der har været mest igennem. Af samme grund har han ikke altid været lige populær i befolkningen.

Værst så det ud, da han blev skilt fra Alexandra Manley – kvinden, der tog Danmark med storm tilbage i 90’erne.

Stort set hele befolkningen elskede hende fra det sekund, hun satte foden på dansk jord, og ingen var i tvivl om, at prins Joachim havde gjort et scoop med den livlige, levende kvinde, der måske kunne bløde den lidt stive og formelle prins op.

Skilsmissen var en skandale, prins Joachim røg i offentlighedens skammekrog, og mere populær blev han absolut ikke, da han opgav landmandslivet og overdrog sin livsgave – Schackenborg Slot i Møgeltønder – til en fond og bosatte sig i et velhaverkvarter i Klampenborg nord for København.

Prins Joachim og hans familie. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Lykkelig skilsmisse

I 2008 fandt han atter kærligheden udenfor landets grænser, da han giftede sig med franske Marie Cavallier. Sammen har de fået to børn. Og hvad der først lignede en trist skandale, har vist sig at være en ”rigtig ordentlig” skilsmisse. Prins Joachim og ekskone grevinde Alexandra er tydeligvis lykkedes med at være venner og forældre for deres to børn, samtidig med at Joachim har stiftet ny familie.

Som i mange andre moderne familier var der både en papmor og papfar med til prins Nikolais konfirmation i 2014. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

I det hele taget er det som om, at prins Joachim har lagt det, der ofte er blevet omtalt som det lidt ophøjede og stive væsen til side, for at lade den anden side af sig selv skinne mere igennem. Selv udtrykte han det for nylig således i et portrætprogram på TV2:

- Jeg er en følsom person. Jeg er også en person, som har lært at holde en vis fremtoning, uanset om det er i store officielle begivenheder, eller om det er helt nede som privatperson, der går hen ad gaden. Der har jeg fået et ry for at være en stivstikker, det har ført til, at så er jeg automatisk arrogant.

- Jeg er, som jeg er. Jeg er ikke, som I tror eller hører og i nogle tilfælde ønsker, jeg skal være. Jeg er et menneske af kød og blod.

TV-vært til efteråret

Og måske får vi også endnu en helt ny side af ham at se, når han til efteråret toner frem som vært i en programserie på DR, der handler om, hvad der har skabt danskerne.

Prins Joachim debuterer i rollen som tv-vært til efteråret. (© Nordisk Film Production)

Og om lidt rejser den nybagte 50-årige så mod Paris sammen med familien for at dygtiggøre sig yderligere indenfor det militære. Et valg, der forekommer helt naturligt med en fransk far og en fransk kone – den helt særlige forbindelse mellem det danske kongehus og Frankrig står dermed til at blive opretholdt.

Men allerførst skal han fejres – ikke med stor pomp og pragt i fuld skue, men med en for offentligheden lukket fest på Amalienborg. Sådan vil han helst have det. Prins Joachim ligner en 50-årig mand, der ved, hvad han vil, hvilende i sig selv og alligevel i stadig udvikling.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter