I Nordjylland kan du bestille din egen betjent med et klik: 'Vi har været pressede fra starten'

På to måneder har mere end 400 borgere henvendt sig.

Vicepolitiinspektør Anders Uhrskov fra nordjyllands Politi kalder ordningen en udvidet borgerservice.

Fremover skal alle borgere i landet kunne bestille en betjent over nettet.

Det er et af de centrale elementer i justitsminister Søren Pape Poulsen nye udspil, der skal bringe ordensmagten tættere på befolkningen.

Og ordningen er allerede rullet ud hos Nordjyllands Politi, hvor borgere fra nordjyske byer de sidste to måneder har haft mulighed for at nå politiet med en skriftlig forespørgsel i stedet for at ringe 114.

Vicepolitiinspektør i Nordjyllands Politi, Anders Uhrskov, vurderer indtil videre ordningen som en succes. Mere end 400 borgere har henvendt sig, fortæller han.

- Vi har været pressede fra starten, og vi har fået mange flere henvendelser end forventet. Lige nu arbejder vi os stadig igennem, så vi sikrer, at alle får et svar fra os, lyder det.

De fleste henvendelser drejer sig ifølge Anders Uhrskov om færdselsproblematikker, og politiet i Nordjylland har allerede været på besøg med trafikmålere for at sikre, at hastighedsgrænserne overholdes.

Hvad er forskellen?

På trods af presset fra de mange henvendelser er den nordjyske vicepolitiinspektør indtil videre glad for ordningen. Han er overbevist om, at det lokale politi kommer tættere på borgere, der i hverdagen har langt til politistationen.

- Vi yder gerne den ekstra service for at komme tættere på de konkrete problemstillinger. Af og til kører vi i et område, og det kan jo sagtens være, at det i virkeligheden var bedre, hvis vi kørte rundt et helt andet sted, siger han og tilføjer:

- Det er det, vi ønsker. Borgerne skal komme med deres bud på, hvor trygheden skal skabes.

Men man kan jo også bare ringe til politiet?

- Ja vi tager også telefonen. Men når man skriver, bliver henvendelsen besvaret af en betjent, der arbejder med det specifikke område. Det er en udvidet service, så at sige, siger Anders Uhrskov.

Udenfor lands lov og ret

Blikkenslager Kevin Pedersen fra Sæby har endnu ikke benyttet sig af politiets nye kommunikationsplatform. Men det er positivt, at muligheden er der, lyder det.

- Det er ingen dum idé at få politiet mere ud i de små byer. Lige nu er der nogen i Sæby, som går rundt og maler på døre, og der kunne jeg da godt finde på at bestille en betjent til byen, som kunne se på det.

Kevin Pedersen bakkes op af pensionist Fritz Pedersen fra den lille nordjyske by Staun:

- Vi bor, der er udenfor lands lov og ret, og der er mange, som ikke kender dit og mit. Vi mangler ofte, at politiet er synlige.

Mindre positiv over for ordningen er smed Torsten Madsen fra Hjallerup. Han er i tvivl om, hvorvidt ordningen er den rigtige løsning.

- Jeg kunne aldrig finde på at bestille en betjent. Politiet skal gøre deres arbejde, og det blander jeg mig ikke i, siger han.

Det bekymrer også Marlene Cesteor, faglig konsulent fra Aalborg, hvis det tager ressourcer fra andre og mere vigtige opgaver.

- Det skal ikke ske på bekostning af andet, at der bliver bestilt betjent til noget irrelevant.

Ikke flere ressourcer

Der bliver ifølge Søren Pape Poulsen ikke tilført ekstra ressourcer til de enkelte politikredse, når politiudspillet fremlægges i morgen.

Til DR Nyheder påpeger ministeren, at politiet allerede har fået mange ekstra ressourcer til "forskellige tiltage og uddannelse af nye betjente".

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, påpeger, politiet altid vil være nødt til at prioritere henvendelser, de får ind, for at tingene kan hænge sammen.

De første to måneder med ordningen hos Nordjyllands Politi er dog indtil videre gået fint, mener vicepolitiinspektør, Anders Uhrskov.

- Vi er sikre på, vi kan håndtere det med de ressourcer vi har nu. Det er ikke en løsning, der har flyttet opgaver fra os, understreger han.

Facebook
Twitter