I Nordjylland sparer man på den indsats, der skal rekruttere og fastholde sygeplejersker og sosu’er

Det vækker bekymring hos både udvalgsformand og Dansk Sygeplejeråd, at der spares på tiltag med rekruttering og fastholdelse.

Modsat andre regioner sparer Region Nordjylland på indsats, der skal holde fast i sygeplejersker og sosu'er. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Introforløb, kompetenceudvikling af erfarne medarbejdere og vejledning af studerende er noget af det, der kan blive mindre af for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i Region Nordjylland.

For regionen vil spare tre millioner kroner på indsatsen med rekruttering og fastholdelse af sundhedspersonale på budgettet for næste år.

Og det kan komme til at betyde, at der spares på vejledning af studerende, kompetenceudvikling af erfarne medarbejdere og introduktionsforløbene for nyuddannede og nyansatte.

Men det er et farligt sted at spare – for det vil gøre det sværere at få medarbejderne til at blive og få nye til. Det mener forkvinden i Dansk Sygeplejeråd Nordjylland, Christina Windau Hay Lund.

- Det er ting, der er med til at gøre, at man får en god start på arbejdslivet. Men også at de erfarne kan tage bedre imod de nye, og at de føler sig klædt ordentligt på til sit arbejde, siger hun.

Og ifølge hende kommer det til at gå ud over nordjyderne.

- Hvis ikke der bliver gjort en indsats, kommer vi til at mangle sygeplejersker nu og fremadrettet, og det kommer til at gå ud over alle, der har og får brug for sundhedsvæsenet. Og det er jo de fleste af os, siger Christina Windau Hay Lund.

Inflation og medicinpriser presser

Men økonomien for næste år er presset af stigende medicinpriser og inflation. Derfor har Nordjylland som alle landets regioner været nødt til at hive fat i sparekniven. Det forklarer den socialdemokratiske formand for regionens udvalg for uddannelse, arbejdsmiljø og rekruttering, Søren Valgreen Knudsen.

- Det er ærgerligt. Men vilkårene er sådan, at budgettet skal gå op. Og derfor har vi simpelthen været nødt til at vende hver en krone, siger han.

Han deler dog bekymringen fra Dansk Sygeplejeråd.

- Vi har haft iværksat nogle gode initiativer, vi nu ikke kan videreføre. Og jeg er da også nervøs for, at det kan have nogle konsekvenser for vores muligheder med at tiltrække og beholde nogle medarbejdere. For hvis vi ikke kan sikre, at vi kan rekruttere og fastholde vores dygtige personale, vil det få langvarige konsekvenser, siger han.

Hvis du vil se, hvad Region Nordjylland ellers sparer på, eller hvad der vil blive mindre af i de fire andre regioner, kan du vælge din region i grafikken herunder og få et indblik i noget af det.

Håber på flere penge

På budgettet for i år havde regionen ellers prioriteret indsatsen med at rekruttere og fastholde sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter med syv millioner kroner. Og det er den pulje, der bliver skåret ned til fire millioner kroner næste år.

Hos Dansk Sygeplejeråd mener forkvinden, at det er en kortsigtet løsning. Ifølge Christina Windau Hay Lund vil problemerne nemlig kun blive større i fremtiden, hvis man ikke sætter stort ind nu.

- Det handler både om her og nu. Men også om fremtiden. Derfor er det et helt forkert sted at spare. Vi har brug for, i en tid hvor det aldrig har været sværere at få sygeplejersker, at der bliver gjort en rigtig stor indsats for det, siger hun.

At det er en kortsigtet løsning, er Kjeld Møller Pedersen, der er professor emeritus i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, ikke helt enig i.

For regionen har sat gang i en undersøgelse, der blandt andet skal måle effekten af de ting, der er blevet gjort i 2023.

Og det er vigtigt at kende til resultat for at sikre, at pengene bliver brugt på de rette tiltag.

- Før man siger kortsigtet, skal man se resultatet af den undersøgelse – nemlig om det har en effekt. For det er jo en væsentlig forudsætning, siger han.

Men for formanden for regionens udvalg for uddannelse, arbejdsmiljø og rekruttering, Søren Valgreen Knudsen, er det en vigtig indsats. Og han håber på, at der kommer flere penge i regionskassen, så besparelsen kan trækkes tilbage.

- Så vil vi helt klart prioritere at få startet det her op igen. Det vil jeg i hvert fald knokle for, siger han.