I Nyborg har de prøvet at fyre alle p-vagter...og fortrudt det igen: ’Folk er ligeglade med lov og ret’

En række kommuner dropper p-vagter. I Nyborg har man genansat dem, selvom det giver underskud.

Butikker i Nyborg blev trætte af, at der ikke var parkering til kunderne, fordi folk parkerede i ugevis på pladser, der egentlig var begrænset til en time. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Efter staten er begyndt at tage 70 procent af alle indtægter fra parkeringsafgifter, har flere kommuner valgt helt at droppe kontrollen.

Men i Nyborg har man allerede prøvet det – og nu gør man det stik modsatte.

Den østfynske by droppede parkeringsvagterne tilbage i 2017, fordi kontrollen kostede mere, end afgifterne indbragte. Men hurtigt måtte byrådet konstatere, at det ikke var alle bilister, der kunne håndtere fri parkering.

- Da vi nedlagde vores parkeringskontrol, kunne vi jo se, hvordan folk var ligeglade med reglerne. Vi fik jo klager fra de handelsdrivende, fordi biler holdt 14 dage ude foran. De lever jo af omsætningen fra kunder, der vil kunne parkere hurtigt lige foran butikkerne, siger Per Jespersen (S), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nyborg.

De dårlige erfaringer betød, at Nyborg i 2018 besluttede at genindføre parkeringsvagterne.

- Det skal være muligt at komme kørende ind i byen og stoppe uden for en forretning for at gå ind og handle. Hvis der er halvtime- eller time-parkering, så skal det overholdes for at få et flow gennem byen. Derfor har vi valgt at gøre det, selvom det er en underskudsforretning.

Folk er ligeglade med loven

Kommuner som Odsherred, Thisted og Struer er i øjeblikket i gang med at afvikle deres parkeringskontrol på grund af økonomien. Men de vil have gavn af at lytte til erfaringerne fra Fyn, mener Per Jespersen.

- I bund og grund skal vi tro på det bedste i alle mennesker, men når der er tag-selv-bord af parkeringspladser og ingen kontrol, viser det sig, at folk er ligeglade med lov og ret. Jeg synes ikke, man skal droppe parkeringsvagter. Der skal være lidt justits, siger han.

Det skræmmer ham ikke, at reglerne fra nytår blev ændret, så kommunerne går fra at aflevere 50 procent af indtægterne til staten til nu at skulle af med 70 procent. For i Nyborg er p-vagter allerede alt andet end en pengemaskine.

- Vi havde i forvejen kalkuleret med et underskud, og det bliver så lidt større, så det betyder jo, at vi skal finde pengene et andet sted. Men det er ikke noget, der vælter vores budgetter, siger Per Jespersen.

Facebook
Twitter