I Randers får angste børn gratis behandling med succes

Med succes tilbyder Randers som en af få kommuner i landet behandling til angste børn.

Iben Scheel Dalbach er psykolog hos PPR i Randers Kommune, der med succes giver behandling til angste børn og deres forældre. (Foto: Privat © Privat)

Hvis man bor i Randers Kommune, er der hjælp at hente, hvis ens barn bliver ramt af angst.

I halvandet år har Randers to gange årligt tilbudt behandlingsforløbet 'Cool Kids' til angste børn og deres forældre.

På den måde adskiller den østjyske by sig fra de fleste andre kommuner i landet. Ifølge førende forskere, Angstforeningen og foreningen Bedre Psykiatri er der nemlig meget langt mellem tilbud til de børn, der har angst, men ikke er så syge, at de havner i psykiatrien.

Stort succes

'Cool Kids'-behandlingen har været en stor succes, fortæller Iben Scheel Dalbach, der er psykolog ved forebyggelsesafdelingen Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i Randers, hvor behandlingen finder sted.

- 90 procent af de børn, der har været i behandling, er i væsentlig bedring eller helt fri for angsten, siger hun.

Før tilbuddet blev sat i værk, stod Randers Kommune med en gruppe børn, som ind imellem var svære at hjælpe, og hvor enkelte samtaler med barnet og forældrene ikke var nok.

- Vi fik henvendelser fra forældre, der havde problemer med angste børn og ikke havde noget behandlingstilbud, siger Iben Scheel Dalbach.

Børnene faldt ned mellem to stole. Deres angst var ikke slem nok til at blive behandlet i psykiatrien, og kommunalt manglede der en veldokumenteret, systematisk indsats i forhold til de angste børn.

Bange for at sove alene

Løsningen kom, da Angstklinikken på Aarhus Universitet tilbød at efteruddanne kommunale psykologer i at undervise i 'Cool Kids'.

'Cool Kids' er oprindeligt et australsk behandlingsforløb, som strækker sig over 10 uger. Cirka én gang om ugen bliver de angste børn og deres forældre undervist sammen af psykologer, der lærer børnene at tænke mere rationelt.

Samtidig får de redskaber til, hvordan de undersøger og konfronterer deres angst.

De børn, der bliver behandlet i Randers, er typisk mellem 9 og 11 år gamle. De har mange forskellige former for angst. Nogle tør ikke sove alene, nogle er bange for tsunamier, og andre er sygeligt bekymrede for at være adskilt fra deres forældre.

Iben Scheel Dalbach forklarer, at det er helt naturligt for alle børn at have angst for noget i perioder, men det skal gerne stoppe igen.

- Når det har stået på i mere end tre måneder, er der ofte noget galt, siger hun.

Få overpylrede forældre

Det er blandt andet tidsforløbet, psykologerne i Randers kigger på, når de skal vurdere, om et barn skal i behandling eller ej. Derudover spiller det ind, hvor meget angsten hæmmer barnet.

- Hvis man ikke kan overnatte hos kammerater, ikke kan tage i skole eller til sport, eller som 11-årig skal sove i mor og fars dobbeltseng, så påvirker det barnet udvikling og trivsel, siger Iben Scheel Dalbach.

Selvom alle kan henvende sig om at få deres barn behandlet, oplever Iben Scheel Dalbach kun meget få forældre, der tager kontakt, fordi de er unødvendigt pylrede for deres børn.

- Langt størstedelen af dem, vi hører fra, har reelle problemer, så vi har kun afvist nogle få, siger hun.

Det lønner sig

Cool Kids-behandlingen i Randers ligger under Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). Her har man sat sig som mål at tage angstproblemerne i opløbet.

- Vi bestræber os på at være en forebyggende indsats, hvor vi sætter tidligt ind, så vi forhindrer, at børnenes problemer med angst vokser i omfang, siger Henrik Johansen, der er leder af PPR i Randers.

Han mener, at behandlingstilbuddet ikke kun er til gavn for børnene og deres familier, men også for samfundets pengekasse.

- Der er en økonomisk gevinst ved at gribe tidligt ind, så børnene ikke ender i psykiatrien, og behandlingsformen er ikke særlig omkostningstung for kommunen, siger Henrik Johansen.

I aften 20.40 på DR1 kan du se dokumentaren 'De angste børn', der sætter fokus på behandlingen af børn med angst.