I seks år har man blæst på regel om studenterkørsel: Nu er det slut med dj's i studentervognen

Det er kun studenter, der må køre med på ladet under studenterkørslen. Ellers vanker der bøder.

Studenterkørslen må foregå uden en dj i år, hvis man ikke vil risikere en bøde. Hos Eventtrucks, der arrangerer studenterkørsler, siger man, at en tredjedel af alle deres ture var planlagt med en dj på ladet. (Foto: © Rasmus Flindt Pedersen, RITZAU/SCANPIX)

Præcisering: Færdselsstyrelsen har efter artiklens publicering gjort opmærksom på, at studenter godt må medbringe handicapmedhjælper under kørslen, hvis hjælperen er en forudsætning for personens deltagelse.

Når den sidste karakter er givet, huerne er sat på, og de nye studenter skal op på ladet i en lastbil, må de selv sørge for musikken.

Fra i år vanker der nemlig bøder, hvis politiet ser, at andre end de nyudklækkede studenter befinder sig på ladet.

Dermed må studenterne ikke have familie, venner eller andre med på ladet. Det gælder også dj's.

Det fortæller blandt andre Claus Wilson Jørgensen, der er direktør i Eventtrucks, der arrangerer studenterkørsler.

- Vi har fået at vide, at der ikke må være andre på ladet end den klasse, som har bestået eksamen. Så der vil ikke være plads til en dj, en fotograf, søskende, familie eller en lærer. Heller ikke en handicapmedhjælper, hvis vi skal gå efter, hvad der er beskrevet, siger Claus Wilson Jørgensen.

Direktør: Først i år politiet håndhæver det

Reglerne for, hvem der må komme med på ladet under en studenterkørsel, står beskrevet i en bekendtgørelse fra 2016.

I den står der i paragraf 1, at "bekendtgørelsen finder anvendelse ved befordring af personer på ladet af varebiler, lastbiler eller traktorvogntog i forbindelse med kørsler efter en afsluttende eksamen af en ungdomsuddannelse af minimum to års varighed (eksamenskørsel)".

Dermed er det altså kun dem, der har afsluttet eksamen, der må stige ombord på ladet.

Ifølge Claus Wilson Jørgensen er det først i år, at politiet vælger at håndhæve det.

Firmaerne bag holder hvert år møde med politiet om studenterkørsler, men i modsætning til før, så var beskeden anderledes denne gang, siger han.

- Så sent som sidste års informationsmøde fik vi at vide, at man ville se gennem fingrene med det, hvis der var en dj med. Under møder 3. og 4. juni i år blev der kastet en bombe, hvor de sagde, de ville håndhæve bekendtgørelsen og ville sanktionere med bødestraf, hvis der var en dj med under kørslen, siger Claus Wilson Jørgensen.

Han fortæller, at Eventtrucks står bag cirka 300 studenterkørsler i år. På omkring en tredjedel af dem skulle en dj have været med.

Derfor har selskabet nu opsagt aftalerne med dj'ene.

Sæsonen for studenterkørsel begynder snart. Det sker, når de studerende i en klasse er færdige med deres eksamener. (Foto: © Hannah McKay, RITZAU/SCANPIX)

Dj vil kunne skabe ekstra tryghed

Han mener, at eksempelvis en dj vil være en ekstra sikkerhed på ladet.

- For os er det et ekstra vågent og ædru øje, der kan sørge for, at de unge behandler hinanden ordentligt. Hvis der opstår en konflikt, kan en dj skille de unge ad, og de kan forhindre, at studenterne smider ting ud over siderne, siger Claus Wilson Jørgensen.

Clara Legaard Laursen på 20 år er en af dem, der skulle have haft en dj med på ladet, når de skal køre 29. juni med sine medstuderende fra Midtbyens Gymnasium i Viborg.

Hun synes, det er ærgerligt både for stemningen og sikkerheden, at der ikke må komme en dj med.

- Det giver en federe energi at have en dj med, end at vi selv skal stå for musikken. Og det skaber tryghed, at der er et ædru menneske med, der holder øje med os, siger hun.

Men bør I ikke overholde reglerne lige som alle andre?

- Jo, men reglerne har været der siden 2016, hvor politiet har valgt at lukke øjnene over for det. Så jeg kan ikke se nogen grund til, at det skal laves om lige nu, siger Clara Legaard Laursen.

Politiet henviser til Færdselsstyrelsen

Det er blandt andet Midt- og Vestsjællands Politi, der står for informationerne til eventfirmaerne. Men politikredsens kommunikationsafdeling henviser til Færdselsstyrelsen.

DR har også forsøgt at høre Nordjyllands Politi om, hvorfor man først har valgt at håndhæve reglerne nu. Her henviser man også til Færdselsstyrelsen.

DR har fredag kontaktet Færdselsstyrelsen for at få svar på, hvorfor reglerne er blevet indskærpet nu, og om reglerne eksempelvis også gælder handicaphjælpere.

Færdselsstyrelsens presseafdeling siger, man desværre ikke kan stille op til interview, men henviser til skriftlige svar, som er sendt på en mail.

Her står der, at styrelsen er blevet opmærksom på, at det de senere år i stigende grad er blevet mere populært at invitere andre end sine klassekammerater med på studenterturen.

Samtidig står der, at den transportform er farlig både for de personer, der opholder sig på ladet og den øvrige trafik.

- Når eksamenskørsel alligevel tillades, er det fordi man gerne vil hylde den tradition, og når der netop er tale om en afvigelse, der forringer sikkerheden, så fortolker Færdselsstyrelsen reglerne indskærpende.

- Det betyder, at selvom det ikke står klart og tydeligt, så er hensigten, at det kun er de, der har afsluttet en ungdomsuddannelse af minimum to års varighed, der må befinde sig på ladet, skriver Færdselsstyrelsens vicedirektør for transport, køretøjer og klima, Henrik Sauvr.

Dog står der, at elever, der skal til reeksamen eller sygeeksamen efterfølgende, må deltage i eksamenskørslen med deres klasse.