I skole hver anden dag: Ny virkelighed venter store elever - hvis de må komme tilbage

Politikerne drøfter, om de store elever kommer med i næste fase af genåbningen.

29 af 54 kommuner har til DR Nyheder oplyst, at de overvejer forskudt undervisning for at få eleverne fra 6. til 9. klasse tilbage inden sommerferien. Kort: DR

Der er kommet liv i lokalerne igen på Antvorskov Skole, efter de yngste elever fra 0. til 5. klasse vendte tilbage for tre uger siden.

Inde på skolens kontor sidder skoleleder Søren Ranthe, og foran ham ligger en stak A4-papirer med en plan for genåbning af skolen for de ældste elever.

- Vi har simpelthen udarbejdet en drejebog, hvor vi nøje har planlagt, hvad vi skal gøre, hvis statsminister Mette Frederiksen vælger at sende de ældste elever tilbage i skole. Med planen vil vi kunne tage imod de store elever allerede på mandag, siger Søren Ranthe.

I dag er det en måned siden, at statsministeren tog det første skridt i genåbningen af Danmark og dermed sendte eleverne fra 0. til 5. klasse tilbage i skole.

I løbet af denne uge skal hun melde det næste skridt i genåbningsplanen ud, og her håber Søren Ranthe, at de ældste elever bliver sendt tilbage i skole.

- Hvis Mette Frederiksen sender de store elever tilbage på skolerne, vil vi dele vores klasser i halve hold. Så er der et halvt hold fysisk til stede i undervisningen på skolen og et halvt hold, der er virtuelt til stede derhjemme, og så bytter vi, siger han

- Så hvis du er i skole om mandagen, så deltager du virtuelt i undervisningen om tirsdagen og vice versa, lyder det.

Skoleleder Søren Ranthe fra Antvorskov Skole i Slagelse har en drejebog liggende, så de store elever hurtigt kan komme tilbage på skolen. Foto: DR

29 kommuner planlægger forskudt undervisning

Det er ikke kun i Slagelse, der bliver lavet planer om forskudt undervisning for at få de store elever tilbage på skolerne.

DR Nyheder har været i kontakt med 54 af landets 98 kommuner.

Her svarer 29 af dem, at forskudt undervisning er med i deres planer for at få eleverne i 6. til 9. klasse tilbage inden sommerferien.

Forskudt undervisning kan også betyde, at de yngste elever eksempelvis er i skole om formiddagen og de ældste om eftermiddagen.

Politikere diskuterer genåbning

I aften mødes partilederne for at diskutere næste skridt i genåbningen af Danmark - og også i morgen er der politiske drøftelser.

Disse drøftelser bygger blandt andet på udregninger af forventet coronasmitte i samfundet, som Statens Serum Institut har lavet, og som også berører de store elevers eventuelle tilbagevenden til skolen.

Formanden for Danske Skoleelever, Thea Enevoldsen, håber, at de ældste elever vil være i politikernes fokus.

- Jeg tror, at langt størstedelen af de store elever lige nu er med på den værste, hvis det kan give noget hverdag og rytme tilbage, siger hun.

Eleverne i 6. til 9. klasse modtager hjemmeundervisning på anden måned, og hvis ikke de kommer tilbage i skole inden sommerferien, ender de med at have været væk fra skolen i fem måneder, når ferien er slut.

- Jeg ser det som et enormt positivt tegn, og det gør mig faktisk også rigtig stolt, at vi har så mange kommuner og skoler, der lige nu tænker kreativt for at få plads til os, siger hun.

- Hvis ikke de store elever kan komme tilbage i skole på fuldt blus, vil bare nogle få timer om dagen et par dage om ugen gøre en kæmpe forskel, siger formanden for skoleeleverne.

Vigtigt for elever at vende tilbage

Den holdning deler Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef og forsker i folkeskolen på VIA University College.

- Det er fuldstændig afgørende for alle at komme tilbage i skole inden sommerferien. Her kan bare et par eftermiddage om ugen gøre en enorm faglig og social forskel for de elever, som synes, det er svært lige nu.

På Antvorskov Skole venter Søren Ranthe spændt på Mette Frederiksens udmelding om de ældste elever.

- Jeg håber, vi får alle elever i 6. til 9. klasse tilbage på skolen igen. Og gerne på mandag. De trænger til at komme under skolens vinger. Det gælder for alle eleverne, men nok især de mere udsatte elever og afgangseleverne i 9. klasse, siger han.

Senest på søndag skal næste skridt i genåbningsplanen for Danmark præsenteres.

En række kommuner arbejder også på at kunne tilbyde de store elever undervisning i lokaler uden for skolen - blandt andet på biblioteker, i sportshaller, kirker og spejderhytter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk