I Sverige kan forældre passe sygt barn i 120 dage

En ordning i Sverige giver hver forælder ret til at passe syge børn 60 dage om året.

(© DR/Mads Rafte Hein)

Selvom der kun er et sund, der adskiller Sverige og Danmark, er der en verden til forskel, når det kommer til reglerne for pasning af syge børn.

I Sverige har den enkelte forælder ret til at tage fri op til 60 dage årligt for at passe hvert enkelt barn.

Ordningen hedder VAB og står for ’vård av barn’, der betyder pleje af børn.

Når forældre tager fri for at passe syge børn, får de en lønkompensation på knap 80 procent, som bliver betalt af Försäkringskassan, der er ejet af staten, og som lønmodtagere og arbejdsgivere betaler til.

Der er dog en grænse for, hvor meget de må tjene, og hvor længe de kan få lønkompensation ved ordinær sygdom.

Anderledes ser det ud på vores side af Sundet. I Danmark har forældrene typisk ret til en eller to dage, når barnet bliver sygt, ellers må de bruge omsorgsdage eller feriedage for at passe deres børn. Hvis sygdommen står på i længere tid, må bedsteforældre eller venner hjælpe til.

Sverige i førertrøjen

Hvis man vender blikket mod Europa, er Sverige en af frontløberne, hvad angår ligestilling i omsorg, siger professor Thomas P. Boje i Sociologi på Roskilde Universitetscenter. Han har forsket i forholdet mellem familie- og arbejdsliv i Europa.

- Frontløberne er Sverige, Norge, Island, for her har man en familiepolitik, som i højere grad ligestiller mænd og kvinder. Det betyder også, at man i højere grad deles om ansvaret end i Danmark, siger professoren.

Svenske fædre var gennemsnitligt hjemme med sygt barn i 2,6 dage, mens mødre gennemsnitligt var hjemme med syge børn i knap 2,9 dage om måneden fra 2013 til september 2014, viser tal fra Sveriges statistikbank og Försäkringskassan.

Der er ikke danske tal, der svarer direkte til de svenske opgørelser, men til sammenligning var danske mødre og fædre hjemme med syge børn i 914.957 hele arbejdsdage i 2014. Mændene tog 338.693 dage med syge børn, mens kvinder tog 576.264 dage.