I USA begynder de at bruge to mundbind ad gangen: 'Det er logisk, at det vil være mere effektivt'

Både præsident Biden og landets coronageneral Fauci er set iført to mundbind i stedet for et.

Joe Biden under præsidentvalgkampen i oktober. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

"To mundbind er det nye mundbind"

Sådan lyder overskriften i en artikel i The New York Times, der som mange andre amerikanske medier de seneste dage har spurgt: Er det i virkeligheden bedre at bruge to mundbind ad gangen frem for bare et enkelt?

Og svaret er 'ja, sandsynligvis'.

I hvert fald hvis man spørger den amerikanske pendant til Søren Brostrøm, direktør for Det Nationale Institut for Allergier og Smitsomme Sygdomme, Anthony Fauci.

Anthony Fauci leder den amerikanske indsats mod covid-19 (arkivfoto fra 19. november). (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

- Det (mundbind, red.) er en fysisk tildækning for at forhindre dråber og virus i at komme ind. Så hvis du har en fysisk tildækning i et lag, og du så putter endnu et lag på, så er det logisk, at det vil være mere effektivt, siger han til tv-stationen Today.

Konceptet er set før, og den nuværende præsident Joe Biden er eksempelvis spottet iført to mundbind under valgkampen tilbage i oktober, ligesom vicepræsident Kamala Harris bruger to mundbind i stedet for et.

Vicepræsident Kamala Harris nytårsdag i senatet (arkivfoto). (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Men diskussionen er opstået efter flere nye og mere smitsomme coronamutationer fra blandt andet Sydafrika og Storbritannien er blevet opdaget.

Smittesmutveje

Herhjemme anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke et specifikt mundbind eller visir - medmindre man er i risikogruppen eller er smittet og bliver nødt til at bryde sin isolation. I så fald anbefaler den danske styrelse CE-mærkede mundbind af type 1 eller 2, som de blå engangsmundbind flere nu efterhånden kender fra supermarkedet end fra hospitalet.

Men netop den type mundbind kan sidde løst i siderne, og det er blandt andet det, amerikanske eksperter fremhæver - som Linsey Marr, der er professor ved Virginia Tech. Hun ekspert i, hvordan nanopartikler som eksempelvis areosoler med virus i, bevæger sig i atmosfæren.

Bruger man eksempelvis et mere stramtsiddende stofmundbind oven på det CE-mærkede engangsmundbind, vil det slutte mere tæt om mund og næse og gøre det mere vanskeligt for de små partikler at komme ud og ind.

- Hvis du kombinerer flere lag nærmer du dig en ret høj effekt, siger hun ifølge The New York Times.

Pressesekretær i Det Hvide Hus, Jen Psaki, er også set iført dobbeltmaske her den 20. januar (arkivfoto). (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

2 x mundbind = for stor gene

Professor og overlæge ved Rigshospitalet Henning Bundgaard kan godt se logikken i at fordoble sikkerheden.

- Vi vurderer jo, at der er et rationale for at gå med mundbind, fordi det er en fysisk barriere, der bliver sat op, for, at man dels bliver smittet udefra, men også hvis man selv bliver syg, så man ikke bringer smitten videre til andre, siger han.

- Og jo mere barriere, du sætter op, jo mere skulle man tro, at smittetransporten reduceres.

Henning Bundgaard er en af forskerne den danske undersøgelse af mundbinds effekt over for coronavirus.

Undersøgelsen peger på, at der sandsynligvis er en effekt af at gå med mundbind, men forskerne kunne dog ikke påvise signifikant forskel på at bruge mundbind eller gå uden.

Træner for New England Patriots Bill Belichick (arkivfoto fra 20. december). (Foto: Jasen Vinlove © Scanpix)

Men ifølge Henning Bundgaard, bør man undersøge effekten af at have flere mundbind på, før man begynder at anbefale det. Ikke mindst fordi to mundbind vil kunne være en ekstra gene for mange mennesker.

- Det kan være, at nogle får så svært ved at trække vejret igennem det, at de ofte går og tager deres mundbind af og på. Og bare den håndtering af mundbindet, hvis der sidder virus uden på det eller indeni det, medfører måske mere smittespredning i sig selv, end mundbindet hjælper, siger han.

Sundhedsstyrelsen skriver i en mail til DR Nyheder, at der ikke er planer om at ændre i anbefalingerne for brug af mundbind på nuværende tidspunkt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter