Fem nyfødte unger pludrer om kap på gulvet i Sundhedscenteret i Viborg, mens en mor snor sig uden om barnevogne og kontorstole med en grædende baby på armen.
Ved et bord sidder Caroline Tarbensen og Kristian Larsen med deres tre måneder gamle datteren Mille.
Forældreparret er på kursus hos Viborg Kommune, hvor de får gode råd til, hvordan deres barn kommer til at trives digitalt. For kommunen vil sætte tidligt ind.
- Jo tidligere vi kommer i gang, jo bedre, siger Louise Ørum Skytt, der er er SSP-konsulent i Viborg Kommune med fokus på børns digitale dannelse.
De førstegangsfødende i Viborg Kommune er gennem flere år blevet tilbudt et kursus i at blive gode forældre. Og det seneste halvandet år har de nybagte forældre også fået gode råd om digital opdragelse med i pakken.
Fortæl om livet på Facebook
Rådene handler om at være en god rollemodel i forhold til sit barns brug af skærme på tablets og telefoner. Og at forældrene tidligt gør livet på sociale medier til noget, alle i familien snakker om.
Formålet er, at det vil give børnene en bedre digital trivsel – både som små og som teenagere. En del af trivslen skal styrkes ved, at børnene lærer, at de kan dele deres oplevelser på digitale platforme og sociale medier med deres forældre.
- Vi har lyst til, at det starter så tidligt som muligt, fordi så starter dialogen allerede, når de er små, og så kan det være, at dialogen automatisk fortsætter ind i ungdomslivet. Det håber vi. At det bliver en normal del, at forældrene fortæller, hvad de har oplevet på Facebook. Jo mere vi deler af vores liv – jo mere deler børnene af deres liv, siger Louise Ørum Skytt.
Elever går ikke til deres forældre
En ny undersøgelse blandt 1.000 6. til 10. klasseselever i Danmark viser, at det kun er hver fjerde af de adspurgte børn, der går til deres forældre, hvis de har oplevet noget grimt på sociale medier. Samtidig svarer hver tredje, at han eller hun ikke har delt det med nogen.
Bag undersøgelsen står Søren Hebsgaard, der i fem år har arbejdet som konsulent og foredragsholder i digital dannelse. Han er enig med Louise Ørum Skytt i, at forældre skal sørge for, at livet på sociale medier og andre digitale platforme bliver en naturlig del af familiens hverdagssnak.
- Så vi ikke bare siger: hvordan har det været i skolen i dag? Men også hvad har du oplevet på nettet i dag, siger han.
Skærme kan hæmme social udvikling
Selvom Caroline Tarbensen og Kristian Larsens datter Mille stadig er spæd, kan forældreparret ifølge Louise Ørum Skytt allerede støtte Milles trivsel ved at være opmærksom på, hvor meget hun får lov at kigge på en telefon eller ipad.
Og det gælder især, når hun bliver lidt ældre, hvor hun kan begynde at spille på en tablet.
- Især små børn har brug for de her tidligere grænser, fordi den tilstand, de kommer i, når de sidder og spiller et eller andet spil, er enormt rart at være i for børnenes hjerner. Den følelse genkender hjernen og vil gerne tilbage til den følelse, siger Louise Ørum Skytt.
Problemet opstår, hvis børnene bruger for lang tid foran skærmen og ikke får nok kontakt med deres forældre eller andre børn, forklarer SSP-konsulenten:
- Vi har eksempler ned til børnehavealderen på børn, der er begyndt at ekskludere sig selv socialt, fordi de måske har haft et lidt for højt forbrug af skærme og ikke rigtig har udviklet evnen til at være i sociale sammenhænge med andre.
Viborg-mappen
En del af historien bag Viborg Kommunes tidlige forebyggende indsats for en god digital dannelse, er afsløringerne af Viborg-mappen.
Viborg-mappen blev landskendt gennem medierne i 2015, hvor det kom frem, at den digitale mappe var fyldt med intime billeder af piger fra lokalområdet omkring Viborg.
Ifølge politiet var der billeder i mappen af piger helt ned til 13 år, og i flere tilfælde var pigerne letgenkendelige og deres navne var knyttet til de enkelte billeder som en form for katalog.
- Det har helt sikkert betydet, at der er kommet mere fokus på det i Viborg Kommune. De fleste forældre har hørt om Viborg-mappen. Det har givet et udgangspunkt om, at det ikke bare er noget man tror sker i København og Aarhus. Men at det også sker lokalt, og det er noget, som vi alle skal være opmærksom på, sige Louise Ørum Skytt.
SSP-indsatsen
Udover det tidligere møde med førstegangsfødende forældre kommer SSP-konsulenterne i Viborg Kommune også på banen senere i børnenes liv i forhold til digital dannelse.
SSP-konsulenterne kommer til forældremøder i børnehaverne og taler om behovet for at sætte grænser for børns tidsforbrug på computerspil og sociale medier.
Når børnene kommer i 5. klasse, kommer SSP-konsulenterne på besøg igen, og det sker igen i 8. klasse. Derudover rykker SSP ud på skolerne, hvis der sker en sag akut om eksempelvis deling af nøgenbilleder eller grov digital mobning.
Er der ikke nogen forældre, der siger til jer, at det her skal I ikke blande jer i?
- Så er de i hvert fald søde ikke at fortælle det til os. Jeg har oplevet en gang på de 50 forældremøder, som jeg er ude på om året, en far, der sagde: Jeg vil simpelthen ikke have, at nogen skal blande sig i, hvordan det skal være hjemme hos os, siger Louise Ørum Skytt.
Dagens oplæg i Sundhedscenteret har også sat tankerne i gang hos forældreparret Caroline Tarbensen og Kristian Larsen.
- Vi skal tænke over, hvordan hun skal opdrages med en ipad, og vi blev bekræftet i, at det ikke er en god idé at finde den frem, når vi skal spise. Det tager for meget fokus, siger Caroline Tarbensen.