Ibens mor fik corona på sit plejehjem og døde: 'Kæmpe skandale at lyntest på plejecentre blev udskudt'

Lyntest var klar til at blive kørt ud på plejehjem i december, men det skete ikke.

Det var lige inden nytår, at Iben Larsen modtog den dårlige nyhed.

Smitten med coronavirus var nu også kommet ind som ubuden gæst på hendes mors plejehjem, Rosenborgcentret i det indre København.

- Jeg blev rigtig bange og tænkte, fandens også, husker Iben Larsen.

Nytårsaftensdag fik Iben Larsens mor sin første vaccination mod coronavirus. Men stikket blev ikke den festlige milepæl, det skulle have været.

Moren begyndte at hoste og fortalte sin datter, at hun ikke længere kunne smage, at hendes bolsjer smagte af pebermynte.

Selvom moren havde rundet de 90 år, var Iben Larsen slet ikke forberedt på, at hun skulle tage afsked nu. Hun beskriver sin mor, Tove Sørensen, som sprudlende og livsglad.

- Min mor ville jo blive 100 år, og vi havde snakket om, at nu er der kun omkring otte år tilbage, fortæller Iben Larsen i dag.

Den 10. januar blev Iben Larsens mor indlagt på hospitalet og her testet positiv for coronavirus. Mens moren lå i sin hospitalsseng, fik hun det dårligere og dårligere.

Og lige inden midnat den 15. januar døde hun med sin datter ved sin side. Hun blev 92 år. I papirerne om årsagen til morens død står ”covid-19-infektion”.

En fortabt chance

Midt i sorgen har Iben Larsen her halvanden måned efter sin mors død svært ved at slippe tanken om, at moren måske stadig kunne være i live.

Og om det samme kunne gælde for nogle af de næsten 500 andre plejehjemsbeboere i landet, der døde af eller med coronavirus i slutningen af december og i løbet af januar.

Iben Larsen har undret sig over, hvorfor myndighederne var så lang tid om at indføre lyntest ved landets plejecentre.

Lyntest, der på 15 minutter kan give svar på, om man er smittet eller ej. Og dermed kan stoppe smittet personale ved plejehjemsindgangen, inden de spreder smitte blandt plejehjemsbeboere.

Nu kan DR afsløre, at mindst 10.000 lyntest var klar til dagligt at blive kørt ud til eksempelvis plejehjem fra midten af december, mens smitten steg kraftigt i samfundet og blandt plejehjemsbeboere.

Det var private udbydere af lyntest forpligtet til i kontrakter, som Danske Regioner indgik med leverandører i midten af december på vegne af regeringen. Kontrakter, DR har fået adgang til.

Alligevel holdt testbiler med lyntest stort set stille. Udkørslen af lyntest til plejehjem blev i december udskudt og først fra 1. februar blev det en topprioritet for myndighederne at lynteste på plejehjem. Derfor har Iben Larsens undren nu udviklet sig til vrede.

- Der må være nogen, der sidder med et ansvar for det her. For det er en kæmpe, kæmpe skandale, at man ikke kunne magte at få nogle test ud, hvor det i den grad var afgørende. Jeg begriber det ikke, siger hun.

Myndighederne strides nu om, hvorfor lyntest ikke blev kørt ud til plejehjem som Rosenborgcentret allerede i december som et supplement til PCR-test.

Sundhedsstyrelsen og Kommunernes Landsforening (KL) har tidligere forklaret, at lyntest ikke blev brugt til plejepersonale på det tidspunkt, fordi lyntest ikke kunne køres ud til plejehjemmene, men var låst fast i stationære testcentre.

En udlægning, som undrer vicedirektør i Region Midtjylland, Dorte Christensen. Hun stod i december for kontrakterne med de private leverandører om lyntest og oplyser til DR, at hverken KL eller Sundhedsstyrelsen efterspurgte mobile lyntest i december.

- Jeg undrer mig jo over, at vi ikke fik henvendelsen. Sådan at vi kunne have brugt den kapacitet, vi havde indgået aftaler på, siger hun.

Hos interesseorganisationen Kommunernes Landsforening, KL, der repræsenterer landets 98 kommuner, undrer den administrerende direktør, Kristian Wendelboe, sig også.

Han siger til DR, at regionerne ikke fortalte KL om, at der var lyntest til rådighed i december, som kunne køres ud på eksempelvis plejehjem.

- Hvis det var mig, der havde indgået sådan en kontrakt, ville jeg jo meddele nogen, at der var den her kapacitet til rådighed. Jeg ville ikke sidde med den viden og vente på, at nogen kom i tanker om at spørge. Det giver ikke rigtig mening faktisk, siger han.

Hos Sundhedsstyrelsen er vicedirektør Helene Probst ’overrasket’ og ’forundret’ over, at DR nu kan fortælle, at der ifølge kontrakterne var mulighed for at køre lyntest ud i december.

- Det var bestemt ikke det, vi fik at vide af Danske Regioner, at der var udgående kapacitet der i december måned, der kunne komme ud på landets plejehjem, siger hun.

Rekordmange døde

474 plejehjemsbeboere døde ifølge Statens Serum Institut af coronavirus i perioden fra 20. december 2020 til 1. februar 2021.

I løbet coronapandemien er det lykkes at holde overdødeligheden for døren i Danmark. Lige indtil december.

Overdødelighed betyder kort fortalt, at der er flere dødsfald i en bestemt periode, end der normalt er i den tid på året.

Statens Serum Institut (SSI) slog i begyndelsen af februar i år fast, at Danmark havde været ramt af overdødelighed forårsaget af coronavirus i syv uger siden midten af december – særligt blandt ældre over 75 år.

Og i starten af januar koblede SSI overdødeligheden til de ”mange udbrud på plejecentre”.

At lyntest stort set ikke kom ud til plejehjem i december, kan havde kostet menneskeliv, har flere eksperter tidligere vurderet. En af dem er Christine Stabell Benn, der er professor i global sundhed på Syddansk Universitet.

- (Lyntest på plejecentre red.) ville have forhindret nogle af de sygdomstilfælde, der kom. Det ville have forhindret nogle af de hospitaliseringer, der kom, og nogle af de afledte dødsfald, udtalte hun til DR i februar.

”Et kæmpe, kæmpe svigt”

På sin computer ser Iben Larsen på billeder af sin mor og mindes gode stunder. Hun mener ikke, at myndighederne har passet godt nok på sårbare plejehjemsbeboere som hendes mor og vil have placeret et ansvar.

- Det bringer ikke min mor tilbage eller nogen af alle de andre, der har mistet livet. Men jeg håber, at der er nogen, der kommer til at stå til ansvar for det her kæmpe, kæmpe svigt, siger hun.

Men corona er jo nyt for alle, og det er jo en situation, ingen af os har prøvet før. Tror du ikke, myndighederne har gjort, hvad de har kunnet for at beskytte de ældre?

- Næ, det kan jeg jo se, de ikke har. For havde de gjort det, havde de fået de test ud. Når der var så høj smitterisiko i samfundet, burde det være klart, at man kører derud, hvor konsekvenserne ved at få smitte ind er størst. Så nej, jeg føler simpelthen, at plejehjemmene er blevet svigtet. Både personalet og beboerne.

Kl. 15.00 i dag skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd i sagen.

Her skal ministrene blandt svare på, hvorfor lyntest ikke kom ud på plejecentre før jul. Du kan læse mere om sagen her.

TIP OS

  • Har du et tip om myndighedernes håndtering af coronapandemien? Så skriv til DR Nyheders undersøgende redaktion på afh@dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk