Ida Auken løber fra løfte om forbud

Miljøminister Ida Auken tøver med at forbyde sprøjtemidlet Bentazon. Før valget lovede en samlet opposition ellers, at Bentazon skulle forbydes.

Før valget lovede de nuværende regeringspartier at forbyde Bentazon. Nu tøver miljøministeren - lige som sin borgerlige forgænger. (Foto: © Marie Hald, Scanpix)

Miljøminister Ida Auken tøver med at forbyde sprøjtemidlet Bentazon. Før valget lovede en samlet opposition ellers, at Bentazon skulle forbydes.

Enhedslisten er ikke meget for at beskylde regeringen for løftebrud - så i Bentazon-sagen nøjes partiets miljøordfører Per Clausen med at sige:

- Det som miljøministeren siger nu efter valget er det modsatte af det, hun sagde inden valget, og det ser ikke ud til, at hun er villig til at overholde sit løfte fra før valget.

De røde lovede forbud

Efter at TV AVISEN i to omgange havde dokumenteret, at det giftige sprøjtemiddel Bentazon en række steder i landet findes i drikkevandet over grænseværdien, kom de fire oppositionspartier få dage før folketingsvalget med et meget bastant løfte.

- Man kan være sikker på, at alle fire røde oppositionspartier mener, at Bentazon skal forbydes, sagde socialdemokratiets daværende miljøordfører Mette Gjerskov i TV AVISEN.

Daværende miljøminister Karen Ellemann ville ikke love et forbud.

- Vi skal først have undersøgt om de fund, TV AVISEN nu kommer med, skyldes fortidens overforbrug eller nutidens forbrug, sagde Karen Ellemann.

Men Mette Gjerskov havde under valgkampen ikke meget tilovers for Ellemanns ønske om flere undersøgelser.

- Vi skal tage forbrugernes parti i denne sag og jeg har mistet tilliden til Karen Elleman, sagde Mette Gjerskov i TV AVISEN.

Og daværende miljøordfører for SF, Ida Auken, skrev inden valget i en pressemeddelelse:

- Et nyt rødt flertal vil sikre at pesticider, der KAN gå i drikkevandet, ikke vil blive godkendt.

Auken: Vi skal undersøge det først

Nu er Ida Auken blevet minister, og nu har piben fået en anden lyd.

- Hvis nutidens forbrug risikerer at ende i grundvandet, så tøver jeg ikke med et forbud, siger miljøminister Ida Auken til DR.

- Så du skal altså først undersøge, om det er fortidens overforbrug eller nutidens forbrug der er i vandet ?

- Ja, sådan kan du godt sige det, svarer Ida Auken

Ida Auken tøver altså nu med at forbyde Bentazon med nøjagtig samme argument, som Karen Elleman brugte under valgkampen.

- Det forstår jeg slet ikke, for alle fire partier var jo helt enige inden valget om, at Bentazon skulle forbydes, siger Per Clausen fra Enhedslisten.

Problembarnet Bentazon

Bentazon har været brugt siden midten af 70'erne til ukrudtsbekæmpelse. Sprøjtemidlet påvirker lever, nyrer og sædcelledannelsen, og de seneste tal viser, at landbruget i 2010 brugte 40.000 kilo koncentreret Bentazon.

Bentazon er de seneste 20 år fundet i over 300 vandboringer, og i 54 af dem fandtes sprøjtemidlet over grænseværdien.

- Bentazon fortsætter med at sive ned i grundvandet på trods af de stramninger, vi lavede i 1995, siger Per Clausen.

Frygter retssag fra producent og EU

I 1995 strammede Miljøstyrelsen kravene til anvendelsen af Bentazon, og det fik forbruget til at falde. Men der er spredt næsten lige så meget Bentazon på markerne i perioden 1995-2010 som i perioden 1980-1995.

Alligevel vil Ida Auken nu kun forbyde Bentazon, hvis det kan dokumenteres, at det er nutidens årlige forbrug på 40.000 kilo koncentreret Bentazon, der ender i drikkevandet.

Ministeriet risikerer nemlig at producenten, verdens førende kemikoncern BASF, igennem EU vil anlægge en retssag mod Danmark for at holde et godkendt stof ude af det danske marked.

- Det giver ingen mening, at vi bruger en masse kræfter på at lave et forbud, hvis vi så bliver skudt ned af EU, siger Ida Auken.

Per Clausen mener, at regeringen som lovet skal gennemføre forbuddet og så tage slagsmålet med EU.

- Hvis det så er så tosset, at vi ikke kan vinde en sådan sag – så skal sagen tages op i EU for at få reglerne ændret. Vi kan jo ikke ofre grundvandet, fordi vi er bange for at tabe en retssag, siger Per Clausen.