Ida er en af landets bedste sosu-assistenter: 'Folk tror, vi bare tørrer røv på de ældre'

25-årige Ida Kaalund går meget op i sit fag, men synes der er et negativt blik på det.

25-årige Ida Kaalund vandt sidste år DM i Skills og kan nu kalde sig Danmarks bedste sosu-assistent. (© PRIVATFOTO)

- Vi yder omsorg, og vi laver stjernestunder for de ældre. Jeg bringer smil frem hos dem, og så får jeg samtidig nogle tætte relationer.

Sådan beskriver 25-årige Ida Kaalund fra Lemvig sit arbejde som social- og sundhedsassistent på Ældrecentret Solvang i Thyholm.

Hendes arbejde er vigtigt for hende. Faktisk så vigtigt, at hun sidste år gik hele vejen og vandt DM i Skills som social- og sundhedsassistent sammen med makkeren Louise Nyby Lisberg.

Derfor er hun også rigtig ærgerlig over, at der ifølge Kommunernes Landsforening vil mangle 15.000 sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere inden for de næste fem år.

- Jeg synes, der er en negativ klang omkring det at være sosu-assistent. Folk tror, vi bare tørrer røv på de ældre. Men jeg gør så meget mere. Der er også mange, der ikke mener, det er en rigtig uddannelse, og jeg ved ikke, hvor det stammer fra, siger Ida Kaalund.

- Titlen på dit arbejde er ikke afgørende

Egentlig troede Ida Kaalund selv, at hun skulle uddanne sig som sygeplejerske. Men efter at have fået sin nuværende uddannelse som social- og sundhedsassistent, som hun blev færdig med i 2017, er hun ikke så sikker længere.

- Jeg er glad for at være assistent, og jeg har fundet ud af, at det ikke er titlen på dit arbejde, der er afgørende, men om du leverer den bedste pleje for borgeren. Mange ved ikke, hvad en sosu-assistent er, mener Ida Kaalund.

Hun tror, at manglen på sosu-assistenter blandt andet skyldes netop uvidenhed omkring, hvad uddannelsen egentlig er og indebærer.

- Vi er om beboerne både omkring deres almene behov, medicin, de pårørende og lægesamtaler. Vi er ligeså meget værd som en sygeplejerske, siger Ida Kaalund.

- Hvis man gerne vil have flere til at uddanne sig som sosu-assistent, så tror jeg, det kræver, man begynder at tale mere positivt om det. Også inde på Christiansborg, siger Ida Kaalund, der også foreslår, at man gør en større indsats på uddannelsesmesser og praktik i folkeskolen.

- Hvis de unge kunne komme ud på plejehjem og prøve jobbet, så tror jeg, flere ville blive fanget af det.

Sådan så det ud, da Ida Kaalund (til højre) og Louise Nyby Lisberg vandt DM i Skills for sosu-assistenter i 2018, hvor de fik overrakt diplomet af Lars Løkke Rasmussen. (Foto: © PER DAUGAARD, SkillsDenmark)

Blev stærkere af at vinde DM

Sejren ved DM i Skills har haft stor betydning for Ida Kaalund, og hun er stolt af at kunne kalde sig Danmarks bedste sosu-assistent.

- For mig betyder det, jeg har et større ansvar over for mit arbejde. Det var også lidt angstpræget at vinde, fordi jeg føler, jeg nu har et endnu større ansvar, jeg skal leve op til. Så jeg blev mere bange for at fejle, siger hun.

- Men faktisk er jeg kun blevet stærkere af det. For det giver mig en ro. Hvis jeg står hos en beboer, og det hele kokser lidt, så tænker jeg: Det her kunne du godt klare til Skills, så det kan du også nu, siger Ida Kaalund.