Ida har fået vaccinen og kan blive boende med kæresten: 'Det er livsændrende'

Mens nogle unge med kroniske sygdomme allerede har fået vaccinestikket, må andre vente.

Ida Bendixen Baagø tog en selfie, kort efter at hun havde fået vaccinen. (Foto: undefined)

Det var med stor lettelse, at Ida Bendixen Baagø i går kunne blotte skulderen på Rigshospitalet og få det første af to vaccinestik mod covid-19.

- Jeg har jo ventet, lige siden jeg blev isoleret for ti måneder siden, siger hun.

- Det er stadig lidt uvirkeligt for mig. At jeg faktisk er så heldig at få lov til at blive vaccineret nu, siger den 25-årige medicinstuderende, der lider af den sjældne arvelige sygdom primær ciliedyskinesi (PCD).

Sygdommen gør, at hendes fimrehår i lungerne ikke fungerer, og hendes lungefunktioner derfor er halveret i forhold til andre mennesker. Derfor tog hendes læge det også meget alvorligt, da coronaen kom til Danmark.

- Jeg blev ringet op af min læge, et par dage inden at Danmark lukkede ned, og fik at vide, at nu skulle jeg altså til at bure mig inde. Så jeg har været buret inde mere eller mindre siden marts måned, fortæller hun.

Frygter for lungerne

Hendes kæreste, der også læser medicin, fik et job i corona-beredskabet, og derfor blev de af lægerne rådet til at flytte fra hinanden. Han flyttede hjem til sine forældre, mens Ida isolerede sig i lejligheden på Østerbro. Det er især følgevirkningerne af corona, som hun frygter.

- For en almindelig dansker vil et fald på cirka 10 procent i lungefunktion ikke være noget, man nødvendigvis vil kunne mærke. Men for mig vil det gøre, at jeg ikke kan gå på toilettet selv, eller kan komme op og ned af trapper overhovedet, siger hun.

- Så det ville jeg være rigtigt bange for, siger hun.

Ida Bendixen Baagø og kæresten måtte flytte fra hinanden i foråret på grund af corona. Nu kan de blive boede sammen, selvom han snart skal arbejde på en skadestue, hvor han risikerer at blive udsat for smitte. (Foto: (privatfoto))

Da smittetallene igen faldt henover sommeren, vurderede lægerne, at kæresten kunne flytte tilbage i lejligheden, hvis han blev podet hver uge. Men 1. februar begynder han i et nyt job som læge på en skadestue.

Parret stod igen til at at skulle flytte fra hinanden. Derfor er Ida lykkelig over, at hun 28. januar får andet vaccinestik, så de kan blive boende sammen.

- Det er livsændrende for os. Vi kan begynde at sænke skuldrene. Vi kan trække vejret igen. Vi kan begynde at se lyset for enden af tunnelen, siger hun.

'Mit liv er sat på standby'

Et andet sted i København går en anden kronisk syg, ung kvinde, og tjekker sin e-boks jævnligt. Indtil videre har der ikke været et tilbud om vaccination.

22-årige Victoria Sara Vallentin lider af lungesygdommen cystisk fibrose, som medfører nedsat lungefunktion og kroniske infektioner i lungerne.

- Jeg har været mere eller mindre i isolation siden marts måned, så det har været hårdt at komme igennem, fortæller Victoria Sara Vallentin, der læser en finansbachelor.

- Jeg føler, at mit liv mere eller mindre er sat på standby, indtil vaccinen kommer, siger hun.

I øjeblikket bor hun i et anneks i sine forældres have, fordi hun har haft vandskade i sin egen lejlighed.

Før corona gik hun på grund af sin sygdom meget op i at have en travl hverdag med studie, studiejobs og masser af venner. Det får nemlig sygdommen til at fylde mindre i hverdagen.

- Jeg elsker at komme ud blandt mennesker for ligesom at glemme lidt, at jeg er syg. Man kan sige, at alle de her ting ligesom er blevet taget fra mig, siger hun.

Kender ikke helt rækkefølgen

Som mange andre yngre kroniske syge savner hun et klart svar på, hvornår hun kan få vaccinen. I Cystisk Fibrose Foreningen oplever man, at mange medlemmer spørger, hvornår de kan blive vaccineret.

- Det er klart, at det fylder meget. Mange har været i isolation siden marts måned, og nogen har været det helt alene. Derfor er det meget vigtigt, at få vaccinen hurtigt, og der tæller hver enkelt dag, siger direktør Helle Ousted.

Hun kan fortælle, at flere af foreningens medlemmer allerede har fået brev i e-boks med tilbud om en vaccinationstid. Det gælder eksempelvis mange af de, der har fået lungetransplantation, og de, der er tilknyttet Cystisk Fibrose Center på Rigshospitalet.

I Sundhedsstyrelsen prioriteres det højt, at vaccinere kroniske syge, der har øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Men da der er begrænsede vacciner til rådighed, kan læger indstille til, at patienter med "særligt øget risko" vaccineres først.

Victoria Sara Vallentin lider af lungesygdommen cystisk fibrose og har derfor været nødt til at isolere sig under corona. (Foto: (privatfoto))

Derfor er der usikkerhed om, præcist hvor hurtigt det går.

- Vi er der, at vi stadig ikke helt ved, hvem der kommer med i gruppen som særligt udsatte, og hvem der kommer med i gruppen med de, der er udsatte og i risiko, siger Helle Ousted fra Cystisk Fibrose Foreningen.

- Men vi kan se, at der sker noget hele tiden, og vi gør, hvad vi kan, for at få informationen ud til vores medlemmer så hurtigt som muligt, siger hun.

Imens bliver Victoria Sara Vallentin ved med at tjekke sin e-boks. Hun har ingen vrede eller andet mod andre kroniske syge som Ida Bendixen Baagø, der allerede har fået vaccinen.

- Jeg bliver først og fremmest glad på deres vegne. Fordi jeg ved jo, at de højst sandsynligt også har kæmpet sig igennem 2020, siger hun.

- Jeg bliver virkeligt bare glad på deres vegne. Det er jo det, man har set frem til i snart et år. Men jeg håber jo også selv, at det snart bliver min tur, siger Victoria Sara Vallentin.

FacebookTwitter