Identitetstyveri rammer næsten 50.000 hvert år

Det er ofte én du kender, der stjæler din identitet, viser ny undersøgelse af identitetstyverier.

De fleste, der får stjålet deres identitet, kender gerningsmanden i forvejen, lyder det. (© Iris)

Sko købt på dit kreditkort. Store lån taget i dit navn. Eller en datingprofil for en helt anden, der er pyntet med dit Facebook-billede.

Hvert år oplever 46.900 danskere at få stjålet deres identitet af en anden, viser en ny stor undersøgelse, der skal belyse omfanget af identitetstyveri i Danmark, som Københavns Universitet har lavet for Justitsministeriet og Det Kriminalpræventive Råd.

- Der er næsten tale om en fordobling på fire år, fortæller juraprofessor Peter Kruize fra Københavns Universitet, der står bag undersøgelsen, til DR Nyheder.

Politiet: Ser rigtig mange sager

Hos Rigspolitiets afdeling for bekæmpelsen af it-kriminalitet, NITEC, har man ligeledes set en stor stigning i antallet af identitetstyverier online.

- Vi har rigtig, rigtig mange sager på dette område. Men det er også et område, hvor det er nemt at bedrage, siger vicepolitiinspektør og leder af NITEC, Johhny Lundberg.

De fleste borgere i dag har flere profiler og oplysninger om sig selv flere steder på nettet. Og det gør, at det er lettere for andre at udnytte de oplysninger, forklarer han.

Din omgangskreds stjæler din identitet

Om det drejer sig om økonomisk kriminalitet eller bare at "låne" en andens billeder til en profilside, er bagmanden ofte én, der kender sit offer.

- Det viser sig, at det er nære relaterede, der begår kriminaliteten. Og det synes jeg er overraskende, at det godt kan være nogen, der er rimelig tæt på din person, siger Peter Kruize.

Hver tredje sag koster offeret penge

I 13.500 af sagerne - eller hvad der svarer til lidt under hvert tredje tilfælde af identitetstyveri - drejer tyveriet sig om reel berigelseskriminalitet, hvor identitetstyven enten hæver penge, optager lån eller køber varer på nettet på en andens konto.

Også her er der ofte tale om, at det er én der kender dig, der hugger din identitet, viser undersøgelsen.

Ifølge politiet er problemet, at internetkøb i dag går alt for stærkt - og at netbutikkerne glemmer at tjekke folks baggrundsoplysninger ordentligt.

- Det er utrolig vigtigt, at man ikke blot accepterer et sygesikringsbevis ude i butikkerne, for det er ikke nok. Man skal bede om billedlegitimation og stille nogle spørgsmål og være kritisk. Og der synes vi godt, at man kunne gøre noget mere, siger Johhny Lundberg.