Identitetstyveri: Snart kan du spærre dit cpr-nummer

Politiet er snart klar med en nyt våben mod cyberkriminalitet.

Hvis din pung med sygesikring og kreditkort i bliver stjålet, kan du være i store problemer. Det skal et nyt register afhjælpe. (© Colourbox)

Med et nyt register håber politiet at gøre et gevaldigt indhug i den cyberkriminalitet, der ofte følger med, når man får stjålet sin identitet.

Har man mistet dokumenter med personlige oplysninger, eller bliver man opmærksom på, at oplysningerne bliver misbrugt til at købe varer på internettet, skal man kunne registrere sig på en hjemmeside. Registret får navnet "Stop-id-tyven".

På den måde ender man i et register, som forretninger - specielt netbutikker - kan kontakte automatisk, hver gang oplysningerne bliver brugt i en transaktion. Og er personnummeret registreret i "Stop-id-tyven", bliver købet ikke gennemført.

- Formålet er at beskytte borgerne, bankerne og de små handlende, der ofte også er ofre i de her sager, siger Kim Aarenstrup, der er centerchef ved Rigspolitiets Cyber Crime Center, til DR Nyheder.

Kan stadig selv handle

Selv om belastningen er stor for den privatperson, der har fået stjålet sin identitet, ender den økonomiske regning som regel hos den butik, der bliver handlet i.

Du kan stadig selv handle på nettet, selvom du "spærrer" dit cpr-nummer. Du får nemlig udleveret en kode, som kun du kender, så der ikke andre, der kan købe varer med dine oplysninger.

På den måde håber Kim Aarenstrup, at man kan fjerne det økonomiske incitament ved identitetstyveriet.

- Hvis ikke der er penge i det, så holder de op med det. Med lidt held i sprøjten kan vi eliminere en hel kriminalitetsform, siger han.

Regningen ender hos butikken

I Dansk Erhverv er man særdeles begejstret for det kommende "Stop-id-tyven"-register.

- Vi har gennem længere tid efterspurgt nogle værktøjer til butikkerne, så de kan undersøge, om identiteten er blevet misbrugt tidligere, siger Bo Dalsgaard, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Som det er nu, er varerne som regel på vej, længe før man opdager, at der er brugt en falsk identitet. Og så kan butikken ikke kræve betaling fra den person, hvis identitet er blevet misbrugt.

- Som butik står man uden varer, uden penge, og uden nogen at rette kravet imod, forklarer han.

Registret vil i første omgang kun kunne bruges i forbindelse med onlinehandel, og vil altså ikke have indflydelse på eksempelvis kommunikation med sundhedsvæsnet.