'Idioter skal ikke ødelægge festen' på stadion – minister overvejer at udvide hooliganregister

Justitsministeren regner med at fremlægge konkrete løsninger, der skal dæmme op for vold og hærværk ved danske fodboldkampe om "en måned eller to".

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er åben for det meste, men der skal være plads til festen, siger han søndag efter et møde med en række repræsentanter fra fodboldens verden. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Hooliganregistret skal udvides, og konsekvenserne ved at blive registreret som uønsket selskab på de danske stadions skal være større.

Derudover skal der passes bedre på politi, kontrollører og andre, der arbejder i forbindelse med danske fodboldkampe - og det skal sikres, at transporten frem og tilbage fra kampene er tryg.

Det er nogle af de forslag, som kom på bordet, da justitsminister Mattias Tesfaye (S) her til eftermiddag mødtes med repræsentanter fra flere af landets største fodboldklubber, deres fanklubber, DBU, Divisionsforeningen og politiet.

Formålet med mødet var at udveksle idéer, som skal give mere tryghed ved fodboldkampe efter den seneste tids sager om uro og vold både under og efter flere kampe.

Ifølge Mattias Tesfaye handler det om at få styr på en "lille kerne af meget hardcore hooligans". For "idioter skal ikke ødelægge festen" med kriminalitet, vold, hærværk og narkosalg, lyder det fra ministeren.

- Jeg kan mærke på mig selv og på mange mennesker, jeg kender, at nu gider vi simpelthen ikke, at så lillebitte en gruppe af mennesker skal lave så meget vold, så meget hærværk, angribe politifolk og få fodbolddanmark til at fremstå dårligt overfor resten af offentligheden, siger han.

- Der må godt være stemning, der må godt være gejst, engagement, og jeg har ikke noget imod at folk drikker en bajer. Men det med at lave vold og hærværk, skal vi have sat ind overfor.

Længere tid på register

Tesfaye har forskellige forslag på blokken. For at dæmme op for uroen, der har hersket ved flere kampe den seneste tid, vil han blandt andet se på det såkaldte "hooliganregister." Altså et indeks over personer, som politiet har givet karantæne fra at opholde sig ved bestemte idrætsbegivenheder.

- Det, jeg gerne vil være med til at diskutere, er, om der skal flere på det register, skal der mindre til for, at man kommer på det register, og skal konsekvenserne ved at være på det være hårdere, for eksempel i længere tid, siger han.

Hør, hvem Mattias Tesfaye vil sætte ind overfor:

Derudover peger han på, at der skal passes bedre på de mennesker, der arbejder i forbindelse med kampene som for eksempel politi og kontrollører. Og så skal man sikre, at fodboldfans bliver transporteret sikkert til og fra kampene.

- Nogle af fanklubberne fortæller, at man i udlandet har regler om, at udebanefans først bliver lukket ud af stadion, når der for eksempel er gået en halv time, så man ikke tømmer hele stadion på samme tid med folk med forskelligfarvede trøjer. Nogle er kede af det, nogle er sure, og nogle har måske fået en bajer for meget. Det kan jeg godt se en fidus i, siger han.

Tættere samarbejde med politiet

I klubberne er der et stort ønske om et tættere samarbejde med politiet. Det har blandt andet fået AGF til at foreslå, at politiet skal kunne dele personfølsomme oplysninger om ballademagere med fodboldklubberne.

Humlen er, at det skal give klubberne mulighed for nemmere at kunne identificere og udstede karantæner mod de pågældende.

Gennem den seneste tid har der været uro ved flere kampe. Blandt andet da FC København og Brøndby IF sidste søndag spillede superligakamp mod hinanden i Parken. FCK vandt kampen 4-1. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Det forklarer Anja Lilli Beikes, der er fanklubformand for AGF fanclub.

- Der er nogle GDPR-årsager, der gør, at det er rigtig svært for politiet at udlevere oplysninger til fodboldklubberne om, hvem der har karantæne, siger hun.

- Hvis man havde stærkere dialog mellem klubben og politiet og kunne udveksle oplysninger og give bedre muligheder omkring ansigtsidentifikation og den slags ting, så kunne man sikre sig, at de her fans ikke kom ind på stadion.

Politi: Tror vi kan begrænse uro 'rigtig meget'

Hos politiet er man positive efter mødet. Sådan lyder det fra Peter Ekebjærg, chefpolitiinspektør i Rigspolitiet.

- Det har været et rigtig positivt møde, hvor vi har drøftet med ministeren, ministeriet og de forskellige aktører i fodboldverdenen, hvordan vi kan arbejde videre med at konkretisere tiltag i forhold til at bekæmpe den her uro og hooliganisme, der er omkring fodboldkampe, siger han.

- Jeg tror ikke, vi kan finde én løsning, der gør, at vi aldrig ser noget. Men jeg tror, at vi hele tiden kan udvikle værktøjer og tiltag, der gør, at vi kan få reduceret og begrænset det her rigtig meget.

Ifølge Mattias Tesfaye vil der nu blive set på de forskellige forslag, og så er det ministerens plan at kunne fremlægge ideer til løsninger om "en måned eller to."