Idømt livstid for seriedrab på tre pensionister: 'Det har været to år i helvede'

Den 28-årige James Schmidt blev i dag idømt livstid for drab på tre ældre borgere.

Malene Hasselblads mor blev dræbt af den 28-årige James Schmidt. Hun var i dag mødt op i retten iført sin mors kjole. (© (c) DR)

Tårerne løb ned af kinderne på Malene Hasselblad, og hun gemte ansigtet i hænderne, da Østre Landsret i dag slog fast, at den 28-årige James Schmidt havde dræbt tre pensionister - heriblandt hendes 81-årige mor, Inez Hasselblad.

Østre Landsret valgte dermed at omstøde Københavns Byrets afgørelse i sagen.

James Schmidt var i byretten blevet dømt for to drab - på den 81-årige Inez Hasselblad og en 81-årig mand. Men han var blevet frifundet for drabet på den 82-årige Eva Hoffmeister.

Blandt andet fordi den 82-årige Eva Hoffmeister ikke nåede at blive obduceret, inden hun blev bisat. Hun var den første af de tre pensionister, der døde.

Men James Schmidt slog alle tre pensionister ihjel, slog landsretten fast, og for det skulle han idømmes livstid.

- Jeg er meget lettet. Det har været to år i helvede. Jeg har været i et vakuum, hvor det har været uafsluttet. Nu er jeg glad for, at også Eva Hoffmeisters pårørende har fået en afslutning, sagde Malene Hasselblad, efter dommen blev afsagt.

En af de ni nævninger og en af de tre dommere i landsretten mente ikke, at der var ført tilstrækkelig bevis for, at James Schmidt også kunne dømmes for drabet på den 82-årige kvinde.

Men et klart flertal stemte for, og derfor blev Schmidt kendt skyldig.

Tilfreds anklager: Skulle ikke kunne gøre det igen

Det var både den nu dømte mand og anklagemyndigheden, der havde valgt at anke byrettens dom.

James Schmidt ville frifindes, hvorimod anklagemyndigheden ville have ham dømt for tre drab.

- Jeg er meget tilfreds med rettens afgørelse. Når man slår tre mennesker ihjel, så skal man idømmes livstid. Vi skal sikre os, at han ikke går ud og gør noget ligeartet igen, lød det efter dommen fra Sidsel Jessen-Klixbüll, senioranklager hos Statsadvokaten i København.

Retslægerådet havde vurderet James Schmidt som 'farlig' og 'svært afvigende med gennemgribende psykopatiske træk'.

Derfor var der ifølge retslægerne stor sandsynlighed for, at han på fri fod vil begå lignende alvorlig kriminalitet.

28-årige James Schmidt er kendt skyldig i rovmord på to ældre borgere på Østerbro i København. Han er tidligere også dømt for drabsforsøg og voldtægt. (Privatfoto)

Startede med datters henvendelse

Politiet har kaldt sagen grov og usædvanlig, fordi James Schmidt ifølge dem begik drabene for at frarøve sine ofre deres penge og kreditkort.

Men i første omgang vidste politiet ikke, at der var tale om seriedrab.

Da Malene Hasselblad tilbage 7. marts 2019 fik besked om, at hendes mor var død, kaldte politiet det en naturlig død.

Men der var flere ting, som fik datteren til at undre sig. Og det var netop en undren over nogle transaktioner på Inez Hasselblads konto efter hendes død, som fik sagen til at rulle.

- Der var så mange ting, som skreg i alle retninger, at det var en forbrydelse, siger Malene Hasselblad i dag.

Det fik politiet på sporet af James Schmidt, som kort tid efter blev anholdt.

Politiet gik derefter i gang med at gennemgå tidligere dødsfald i boligkomplekset på Østerbro, hvor Inez Hasselblad boede, og om der var sket misbrug af deres betalingskort.

Obduktionen viste senere, at den 81-årige Inez Hasselblad og en 80-årig mand var blevet kvalt.

Politiet kunne ikke obducere Eva Hoffmeister, da hun allerede var kremeret, men de vurderede, at der var tale om drab og rejste dermed tiltale for i alt tre drab.

James Schmidt er tidligere i by- og landsretten idømt forvaring i en anden sag om drabsforsøg, voldtægt og voldtægtsforsøg.

Men Højesteret mente dengang, at hans unge alder - 17 år - talte imod og ændrede dommen til syv års fængsel. Han blev løsladt i 2017.

Datter: Gode minder skal frem

Her to år efter, at drabssagen begyndte at rulle, bringer det stadig store følelser frem hos Malene Hasselblad, der har fulgt sagen både i byretten og landsretten.

- Jeg er et retfærdighedsmenneske, og jeg føler, at retfærdigheden er sket fyldest i dag, siger hun.

- De følelser og tanker, som min mor gennemgik i sin tid, jager mig stadig. Men nu er det afsluttet, og nu håber jeg, at vi kan komme videre.

Og da Malene Hasselblad i dag var mødt op i retten var det i hendes mors kjole.

- Det er for at ære hende. Nu er han blevet dømt for det, han har forvoldt hende og mig. Det sidste billede jeg har af os sammen, der har hun denne her kjole på.

- Det er slut nu, og nu skal jeg koncentrere mig om mit liv. Min sorg skal placeres et sted, så jeg kan få gode minder frem om min mor.