IF Group afviser anklager om lønfusk: Vi overholder overenskomsten

Nordjysk nedriviningsfirma nægter at have underbetalt rumænske ansatte for millioner af kroner i løn.

- Man får altid løn for de timer, man arbejder, siger IF Groups kommunikationsdirektør Line Adelborg om praksis i virksomheden. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Det nordjyske nedrivningsfirma IF Group er under anklage for at have snydt rumænske ansatte for millioner af kroner i løn.

Selv afviser firmaet anklagerne, der kommer fra fagforeningen 3F og 14 tidligere og nuværende ansatte, som DR har været i kontakt med.

Herunder kan du læse et uddrag af DR’s interview med IF Groups kommunikationschef, Line Adelborg. Interviewet fandt sted i december 2016.

Hvad er det, I arbejder med i IF Group?

- Vi arbejder med nedbrydning og genanvendelse af affald.

Hvorfor har I valgt at ansatte rumænere?

- Der er nogle klare fordele ved at have ansat rumænere. De er meget arbejdsomme og dygtige, og så er de interesserede i at varetage den form for arbejde – hårdt arbejde, som nedrivning blandt andet er. Der har vi haft svært ved at tiltrække dansk arbejdskraft.

Hvor mange timer om måneden er det typisk, at rumænerne arbejder?

- Cirka 160 timer. Altså jeg skal ikke kunne sige, om der er nogen, der har arbejdet mere. Men så har de fået betaling for det.Det er også det, vi skal tale lidt om. For vi har her på DR talt med en række både tidligere og nuværende ansatte i IF Group – faktisk 14 forskellige i alt. De siger samstemmende, at de har arbejdet omkring 10 timer om dagen og typisk er kommet op på op mod 240 timer om måneden…

- Det har jeg ikke kendskab til, men jeg talte med en medarbejder i dag, hvor han sagde, at tidligere havde de lov til at arbejde i flere timer, men nu er de blevet sat ned timemæssigt på grund af overenskomsten. 240 timer, det har jeg ikke kendskab til.

Så der kan sagtens være medarbejdere, der har arbejdet 240 timer om måneden, sådan som de beskriver over for os?

- 240 timer det vil jeg umiddelbart afvise. Men jeg har jo ikke talt med de medarbejdere, der siger, at de har arbejdet 240 timer. Det har jeg ikke.

Men hvordan forklarer du, at 14 medarbejdere uafhængigt af hinanden fortæller om måneder med 240 timer, når det ligger så langt fra de 160 timer, som er i overenskomsten?

- Det kan jeg jo ikke forklare, for jeg har ikke talt med dem.

Men er det korrekt, at det kan have fundet sted i jeres virksomhed?

- Det skal jeg ikke kunne afvise.

Hvis man arbejder mange timer – lad os sige 240 timer. Får man så løn for de timer, man arbejder?

- Man får altid løn for de timer, man arbejder.

Nu spørger jeg dig til de 14 mennesker, vi har talt med, som uafhængigt af hinanden fortæller os, at de hver måned har arbejdet omkring 240 timer og typisk kun har fået udbetalt løn for omkring 160 timer. Det er det, der står på deres lønseddel. Hvordan forklarer du det?

- Det kan jeg ikke nikke genkendende til. Jeg er blevet oplyst, at alle medarbejdere har fået løn for alle de timer, de har arbejdet. Om der har været efterbetaling, eller der har været noget afspadsering – det ved jeg ikke.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Afviser tilbagebetaling

14 nuværende og tidligere medarbejdere fortæller også til DR, at de stort set hver måned blev presset til at betale en del af deres løn tilbage til en HR-medarbejder i IF Group.

Rumænernes beretninger er blevet efterforsket af Nordjyllands Politi. Det har fået politikredsen til at anmode SKAT om at undersøge IF Group for mulig skattesvindel.

IF Groups kommunikationschef Line Adelborg afviser også her, at virksomheden skulle have presset medarbejdere til at betale løn tilbage.

Kan du fuldstændig afvise, at der nogensinde er gået penge fra de ansatte løn til nogen i jeres virksomhed eller jeres direktion?

- Ja. Det kan jeg.

Det må vel nødvendigvis betyde, at du også fuldstændig afviser, at en ansat i jeres virksomhed har indsamlet penge?

- Ja… Altså ja. Jeg afviser, du sagde selv vores direktion – jeg afviser at vores direktion på noget tidspunkt skulle have modtaget returkommission. Og med de oplysninger, vi har på nuværende tidspunkt, så afviser vi også, at en ansat skulle have gjort det.

-Vi og vores advokat har ikke set nogen beviser på, at det skulle have fundet sted. Men det er klart, at vi tager selvfølgelig situationen alvorligt, og vi undersøger også situationen. Men vi dømmer heller ikke en mand, før der er beviser på, at der skulle have fundet ulovligt sted

Men I har talt med den pågældende medarbejder om det her?

- Ja.

Og hvad har I fundet ud af de på den baggrund?

- Jeg har ikke selv været til stede til den samtale, så det ved jeg ikke – men han afviser, at det skulle have fundet sted. Men detaljerne kender jeg ikke.

Efter interviewet har IF Group sendt en erklæring til DR. Her har 41 nuværende ansatte ifølge virksomheden skrevet under på dette udsagn:

- Jeg har aldrig givet nogen hemmelig provision eller anden betaling/ penge til firmaet eller til nogen ansat i firmaet.

Til marts skal tvisten om underbetaling for voldgiftsretten. Her vil 3F møde op på den ene side, og IF Group – repræsenteret af Dansk Byggeri - på den anden.

3F mener, at IF Group har snydt rumænske ansatte for 16 millioner kroner, og sagen kan ifølge eksperter i arbejdsret udvikle sig til at blive en af de hidtil største sager om underbetaling i Danmark.

Hvis du kender til forhold i IF Group, eller kender til underbetaling i Danmark, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til os på tipos@dr.dk