Igen i år bliver folk fanget i hestehuller - her er 4 ting, du bør vide, inden du går i vandet

Ved den nordsjællandske kyst var der 31 redningsaktioner i weekenden.

Flere er igen i år blevet fanget i hestehuller, mens de har været i vandet. Billedet er taget ved stranden i Vorupør ved Vestkysten i 2020. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

De seneste ugers solskin giver for mange anledning til en tur på stranden.

Men i takt med at folk lader sig slå omkuld af bølgerne ved de danske kyststrækninger, tikker meldingerne også ind om personer, der er blevet kapret af hestehuller og stærk strøm.

Sådan lyder det fra Trygfonden og Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste.

Alene i den forgangne weekend har livreddere langs den nordsjællandske kyst foretaget 31 redningsaktioner, som har drejet sig om hestehuller - også kaldet revlehuller.

Og det er altså en del, når man tænker på, at netop den nordsjællandske kyststrækning fra Helsingør til Hundested plejer at have mellem 40 og 80 af den slags redninger i løbet af en hel badesæson.

Hos Trygfonden, der driver 38 andre livredderposter langs kysterne, oplever man dog ikke samme ekstraordinære antal redningsaktioner i forbindelse med revlehuller i år, men det ændrer ikke på, at det er vigtigt at være opmærksom på dem, lyder det fra Lasse Serup Jensby, som er driftsleder i TrygFondens Kystlivredning.

- Vi ved, at der er rigtig mange mennesker ved strandene for tiden. Vejret har været rigtig godt, så mange søger væk fra byerne og ud til yderområderne for at blive kølet af. Vi kan godt mærke, at der er flere mennesker ved strandene for tiden, og med flere mennesker kan der også opstå flere ting, forklarer han.

I løbet af den seneste uge har Trygfonden oplevet to redningsaktioner, der hang sammen med revlehuller samt stærk strøm, og hvor folk var i fare.

- Den ene episode handler om en ældre herre, der blev overrasket over en tværgående strøm, som han blev fanget i. Han forsøgte at slappe af og fik alarmeret om hjælp, hvilket livredderne registrerede, siger han.

- Manden var afkræftet, men kom i land og var meget overrasket over den kraftige strøm, han var røget i, og som han ikke selv kunne komme ud af, siger Lasse Serup Jensby.

Den anden episode drejer sig om en kvinde med to børn ved Nørre Vorupør i Vestjylland, der også blev overrasket over revlehuller, men fik hjælp og kom i land.

Inden du selv tager til stranden for at bade, kommer her fire ting, du bør vide om hestehuller.

1

Kend til kysterne

Præcisering: Tidligere stod der i billedteksten, at der var tale om høfder vinkelret på kystlinjen. Det er dog bølgebrydere, som går parallelt med kyststrækningen ved Vejby strand i Nordsjælland. (Foto: VIBEKE TOFT © Ritzau Scanpix)

Hestehuller vil altid være til stede langs kysten, men de flytter sig, og derfor skal man ikke forvente, at de befinder sig samme sted, som man bemærkede det dagen forinden.

- Der, hvor man er mest udfordret, er ved Vestkysten og nordvendte kyster, fordi man ofte har en vesten- eller nordvesten vind, der påvirker kystlinjen, forklarer Lasse Serup Jensby.

Det særlige ved Nordsjælland er, at der eksempelvis er mange stensætninger og høfder lavet af eksempelvis pæle eller stenblokke, som står vinkelret på kystlinjen for at beskytte den.

- Når vind og vand bliver presset ind mod stensætningerne, skaber det nogle situationer, hvor man skal være særlig opmærksom, fordi man får nogle udadgående strømninger, der kan være rigtig farlige, siger han.

2

Kig om bølgerne knækker

Er der smuthuller, hvor bølgerne ikke bruser, kan det være tegn på, at der er hestehuller, oplyser Trygfonden. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Står du og kigger ud mod bølgerne, kan det være fristende at søge hen mod de steder, hvor der ikke er bølger, som knækker.

Men i virkeligheden er det dér, der er risiko for at støde på hestehuller.

- For folk ser det trygt ud uden bølger, hvilket gør, at en del søger derhen, selv om det faktisk er farligere.

- Der vil ofte være et revlehul, der hvor bølgerne ikke brækker, fordi det betyder, at der er dybere, siger Lasse Serup Jensby.

3

Find livreddere eller nærmeste iskiosk

Find en livredder eller lokal person, der kan oplyse dig om badeforholdene i området. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Ligesom du tjekker rejsedestinationen ud, inden du rejser dertil, er det også en god idé at tage en føler i det badeområde, du har udset dig. Trygfonden opfordrer til, at man søger mod strande, hvor der er livreddere at finde.

Livredderne vil blandt andet have sat to flag langs vandkanten, som kun bliver sat steder, hvor der ikke er udsigt til revlehuller.

- Hvis der ikke er livreddere på den pågældende strand, så spørg de lokale, om der er noget, man skal være opmærksom på. Det kan være i isbutikken eller hos fiskere, hvor der ofte arbejder lokale, siger Lasse Serup Jensby.

4

Bevar roen hvis det går galt

Trygfonden. (Foto: Trygfonden. © Trygfonden.)

Sker det, at man kommer til at træde ud i en fordybning, kan man nemt komme til at miste fodfæste og gå i panik. Men selv om det kan være svært, er rådet, at man forsøger at finde ro.

- Hvis man ender i hullet så bevar roen, for vandet er varmt. Hold dig flydende, og hav hovedet over vandet, for så kan man tilkalde hjælp. Man kan også flyde med strømmen og først søge mod land, når man er et stykke væk fra hullet, siger John Mogensen, der er livredderchef ved Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste.