Ikea, Starbucks og Burger King også del af kødskandale i Kina

En kødskandale på det kinesiske fastfoodmarked har spredt sig til Japan, og store fastfoodgiganter melder sig på stribe som syndere.

Virksomheden Shanghai Husi Food Co Ltd, som søndag blev lukket af myndighederne, har leveret kød til McDonalds kinesiske restauranter siden 1992 og til KFC siden 2008. (Foto: STR © Scanpix)

En fastfood-skandale i Kina breder sig til flere fastfoodkæder, der nu indrømmer samarbejde med den lukkede kødleverandør Shanghai Husi Food Co. Ltd.

Det er blandt andet Burger King, Starbucks, Ikea, Dicos, Yum's Pizza Hut, og Papa John, der har brugt kødleverandøren.

Alle kæderne har taget de relevante produkter fra Shanghai Husi af hylderne og afbrudt alle forbindelser med virksomheden, skriver South China Morning Post.

Spredningen af kødskandalen sker også geografisk. En talsmand for McDonalds med base i Tokyo fortæller ifølge avisen, at cirka en femtedel af virksomhedens McNuggets i Japan kom fra Shanghai Husi Food Co. Ltd, men at de nu har fundet nye leverandører i Thailand og Kina.

Tv-optagelser afslørede kødsjusk

Det er en lokal kødleverandør, der først fik McDonalds i knibe, efter en tv-udsendelse i søndags afslørede de ulækre forhold hos kødleverandøren Shanghai Husi Food Co. Ltd.

Optagelser resulterede i at de kinesiske myndigheder lukkede virksomheden samme dag.

På optagelser hører man ansatte sige, at virksomheden ville miste kunder, hvis nogen opdagede, hvad de gjorde.

Derudover var der optagelser af medarbejdere, der samlede kød op fra gulvet, og lagde det tilbage i produktionen, ligesom seerne kunne se ansatte, der blandede gammelt kød med nyt, ifølge Reuters.

Pumpet kylling og rævekød

Den kinesiske avis South China Morning Post argumenter for, at denne skandale viser, at Kina har lang vej igen, når det kommer til at sikre hygiejne og kvalitet i fødevarebranchen.

Tidligere i år var der en anden kinesisk fødevareskandale, da supermarkedgiganten Wallmart blev afsløret i at sælge pakker med æselkød, der i virkeligheden var lavet af ræve.

Der er heller ikke lang tid siden, at McDonalds sidst var upopulære. I 2012 blev kæden afsløret i at sælge kyllinger, der var fyldt med antibiotika. Dengang var det dog en amerikansk underleverandør, som var synderen.

De ulækre afsløringer har fået de kinesiske fødevaremyndigheder til at undersøge alle virksomheder i Kina, der har brugt Shanghai Husis produkter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk