- Ikke en bøjet femøre til Pakistan

En statusopdatering om, at man ikke vil støtte Pakistan efter oversvømmelserne, spreder sig på Facebook. Det er bare ikke et fedt land for os, siger ekspert.

Flere ugers oversvømmelser har efterladt millioner af mennesker uden tag over hovedet. (Foto: © Carl de Souza, Scanpix)

Der er delte meninger om oversvømmelserne i Pakistan. For imens nogle danskere sender penge til landet, så sidder andre lige nu med armene over kors på Facebook. En lang række brugere på hjemmesiden skriver i hvert fald sådan her i deres statusopdatering:

- Hjælp Pakistan, de er udsat for den værst tænkelige naturkatestrofe STOP LIGE DER! Var det ikke Pakistan der i 2006 stod og brændte Dannebrog af, og sendte dødstrusler afsted mod Danmark, brændte den danske ambassade ned til grunden. Og boycuttede alt hvad der var Dansk? Jeg donere ikke en bøjet femøre! Kopier og sæt i jeres status!!

4.000 "synes godt om"De ønsker med andre ord ikke at støtte Pakistan, hvor vi på tv så demonstranter brænde Dannebrog af under Muhammed-krisen. Derudover blev den danske ambassade ramt af en selvmordsbombe i 2008, hvor flere døde.

Siden 1. september, hvor ovenstående Facebook-tekst om Pakistan blev publiceret første gang hos en bruger, har 1161 danskere valgt at smide den i deres statusopdatering. Det viser DRs optælling blandt alle åbne statusopdateringer torsdag formiddag.

Lige nu vokser tallet voldsomt, for samme statusopdatering dukker op på diverse danske Facebook-profiler med godt 5-10 minutters mellemrum. Dertil kommer, at 4074 danskere "synes godt om" de nuværende statusopdateringer.

En lille hævn på Facebook - Det er blevet mere legitimt at lægge en moralsk vurdering hen over vores donationer og i stigende grad også nødhjælp. I dag lægger vi en vurdering ned over alle former for donationer - det er en generel tendens, siger Connie Carøe Christiansen, der underviser i Internationale Udviklingsstudier og er kultursociolog på Roskilde Universitet.

Hun anser reaktionerne på Facebook som en slags hævn-aktivitet hos en række danskere:

- Katastrofen i Pakistan har mere end andre katastrofer vækket negative følelser snarere end lyst til at hjælpe hos nogle danskere. Nemlig dem, der følte sig trådt på, dengang pakistanere brændte vores flag af, siger hun til dr.dk/nyheder.

"Indien havde været federe"Også samfundsforsker Johannes Andersen er helt med på, hvorfor det lige er Pakistan, der skaber en kædereaktion på nettet:

- Det handler om historie. Pakistan er bare ikke et fedt land for Danmark nu. Indien havde været federe for os. Vi har jo et geografisk landkort og et mentalt landkort. Og lad mig bare sige, at Haiti ligger meget højere på listen over "kan godt lide" på vores mentale kort. Dem kan vi jo godt lide, konstaterer Johannes Andersen.

Fedt at være bland de førsteHan mener, at teksten om Pakistan måske nok er spændende nu - men snart er Facebook-brugerne ligeglad med statusopdateringen:

- Facebook er jo et fantastisk medie, hvis man vil manifestere en holdning blandt "vennerne" med det samme. For der kan man se, hvordan det breder sig hurtigt. Men det vil ebbe ud i løbet af en uges tid. Lige nu er det smart at skrive det, for så var man jo stadig blandt nogle af de første på den bølge, siger Johannes Andersen til DR.

Til sammenligning er der 41 danskere siden 1. september, der har skrevet noget om at støtte "ofrene" i "Pakistan", hvis man søger på de to ord. Med "støt Pakistan" var der 22 statusopdateringer. Derudover er 121 medlemmer af gruppen "Pengeindsamling til ofrene i Pakistan".