Ikke grund til panik, selvom smitten er firedoblet siden juni: 'Vi har haft en fodboldfest, og det skal vi have lov til'

Statens Serum Institut kalder udviklingen bekymrende, men sætter lid til vaccinernes beskyttelse.

Der har været masser af store EM-fester rundt om i Danmark, og det kan ses i smittetallene, tror professor. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det seneste døgn er der konstateret 848 nye tilfælde af coronasmitte i Danmark. Det er det højeste siden den 6. juni.

Positivprocenten - altså hvor stor en andel af de testede, der er smittet - lyder på 1,1 procent. Den højeste siden januar.

Åbenlyst en udvikling, der går i den forkerte retning, og som man skal holde godt øje med. Men der er stadig ingen grund til panik eller til at tale om nye nedlukninger.

Det er professorerne Hans Jørn Kolmos og Eskild Petersen enige om.

- Jeg mener ikke, at man umiddelbart skal være særlig bekymret for det, for det er en følge af, at vi åbner op, mens vi har den nye, mere smitsomme deltavariant, siger Eskild Petersen, der er adjungeret professor ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet.

Med otte nye indlæggelser og 37 i alt er der stadig god plads på landets coronaafdelinger.

Bekymret vil professor i klinisk mikrobiologi på SDU Hans Jørn Kolmos dog godt svinge sig op til at være.

Men panikknappen er der stadig ikke grund til at trykke på.

- Nu gælder det om få testet alle dem, der kunne være i risiko for at være blevet smittet, og om at få opsporet smittekæder og sat folk i isolation. Og så skal vi trække vejret dybt og se, hvordan tingene udvikler sig, siger han.

Firedobling siden juni

På Statens Serum Institut har direktør Henrik Ullum selvfølgelig også bemærket, hvordan tallene bliver højere og højere i de daglige opgørelser.

Han hæfter sig ved, at vi i juli har set en stigning, der svarer til en firedobling set i forhold til sidst i juni.

- Det er en bekymrende stigning, især hvis man forestiller sig, at den fortsætter, siger han.

Øjebliksbilledet med 848 registrerede smittetilfælde og en positivprocent på 1,1 er ifølge Henrik Ullum 'okay', så længe der ikke er en væsentlig belastning af sundhedsvæsenet.

Henrik Ullum fra Statens Serum Institut. (Foto: Dr © DR)

Men hvad med risikoen for nye nedlukninger?

Indtil videre er der grund til at sætte vores lid til den beskyttelse, som vaccinerne fra Pfizer og Moderna leverer, siger Henrik Ullum.

- Jeg håber ikke, at der bliver behov for flere restriktioner, for vi kan også se nu, at fordi vi har vaccineret så mange, og fordi vores vacciner virker så godt mod svær sygdom, så følger indlæggelserne ikke lige så hurtigt med op som infektionerne.

Fodboldfesten

Efter en periode med rød-hvid EM-eufori kommer det ikke bag på Hans Jørn Kolmos, at smitten nu tager et hop.

- Indenfor de seneste uger har vi levet med en fodboldfest, og der har været mange, der har været samlet til store begivenheder som storskærmsarrangementer, hvor folk har stået tæt, råbt og sunget og smidt ølsjatter op i luften, som kan have indeholdt virus.

- Vi har haft en fodboldfest, og det skal vi også have lov til. Nu skal vi bare følge op på det og sørge for, at det ikke udvikler sig, siger han.

For at undgå det skal de gamle travere som 'afspritning', 'vaske hænder', 'afstand' og 'udluftning' trækkes ud af stalden.

- Det vil der være rigtig god grund til at sætte fokus på nu, så vi får taget smitteudbruddet i opløbet, inden vi går ind i efteråret med høje smittetal. Det ville være en rigtig dårlig start, siger Hans Jørn Kolmos.

Smittens nye ansigt

Mens smitten blandt de ældre er minimeret, trækker børn og yngre borgere under 40 år stadig smittetallene op.

En udvikling, der er værd at bemærke, mener Eskild Petersen.

- Epidemien har skiftet ansigt fra at være et problem for folk over 70 til at være fokuseret på yngre mennesker, siger han.

Selvom frygten for overfyldte hospitaler er afblæst, er der nu i stedet god grund til at fokusere på de mindre iøjnefaldende senfølger, der rammer op mod ti procent af dem, der får corona.

- De (unge, red.) vil ikke blive indlagt, og de vil ikke belaste intensivafdelingerne, men de vil få de her senfølger, der kan gøre, at de er ukampdygtige de næste tre til seks måneder. Derfor mener jeg, at det er den helt rigtige beslutning, at man nu vil vaccinere helt ned til 12-års-alderen, siger han.

Vaccinationerne af de 12-15-årige begynder efter planen mandag den 19. juli.

Facebook
Twitter