Ikke i mål endnu: Otte ud af 10 kræftpatienter fik rettidig behandling

De danske regioner har et stykke vej til målet om, at 90 procent af kræftpatienterne skal behandles til tiden.

Omkring otte ud af 10 behandlingsforløb for kræftpatienter overholdt tidsfristerne i tredje kvartal 2014. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut om de såkaldte kræftpakkeforløb.

Dermed er der er stykke vej op til målsætningen om, at 90 procent af patienterne skal behandles til tiden, sådan som Danske Regioner for nylig har vedtaget. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mener, at der er plads til forbedring.

- Kræftbehandlingen i vores sundhedsvæsen har generelt en høj kvalitet. Men vi skal blive bedre til at opdage kræftsygdomme tidligere, så patienterne hurtigere kommer i behandling, og det er kræftpakkeforløbene med til at sikre, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Derfor er det også vigtigt, at så mange som muligt af de patienter, der kan have kræft, bliver undersøgt inden for de frister, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Og det er positivt, at regionerne får flere patienter igennem kræftpakkeforløbene til tiden, tilføjer han.

Sjællandske patienter venter længere

De nye tal viser, at 83 procent af de registrerede kræftforløb blev gennemført inden for standardforløbstiden. I andet kvartal i år var det tilsvarende tal 80 procent.

Tallene dækker dog over regionale forskelle, og det skal der gøres noget ved, mener ministeren.

- Vi skal sikre, at der er en ensartet behandlingskvalitet i hele landet. Og så længe vi kan se, at eksempelvis sjællandske patienter skal vente længere på at blive undersøgt for en kræftsygdom end patienter i andre dele af Danmark, er der et stykke arbejde at gøre.

- Så vi er langtfra i mål, men udviklingen går i den rigtige retning, siger Nick Hækkerup.

Resultater i 2015

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), mener, at kræftbehandlingen er inde i en god udvikling, men erkender, at der fortsat er udfordringer.

- Udfordringen er nu at få endnu flere hurtigt frem til behandling og gennem pakkeforløbene og samtidig få udlignet forskelle mellem regionerne. Nu har vi sat et klart mål op, så der er noget at styre efter - og så skal vi se resultatet i løbet af 2015, siger hun i en pressemeddelelse.

/ritzau/

FacebookTwitter