Ikke 'juridisk ukompliceret' at sende kriminelle til fængsler i udlandet

Det kan blive en omstændelig juridisk affære, hvis regeringen vil sende kriminelle udlændinge til udlandet for at afsone deres straf, mener ekspert.

Justitsminister Søren Pind (V) vil gerne leje sig ind i fængsler i bl.a. Polen, Litauen eller Rumænien. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Hvis justitsminister Søren Pind vil sende udvisningsdømte kriminelle til udlandet for at afsone deres straf, må han indstille sig på at leje et helt fængsel i det pågældende land.

For lejer han bare en celle her og der i forskellige lande, vil der opstå en række juridiske problemer.

Det siger Henning Bang Fuglsang Madsen, der er lektor i EU-strafferet og menneskerettigheder på Syddansk Universitet.

Det vil nemlig være svært at vurdere, hvilket lands love, der skal gælde, når der opstår problemer, siger han.

- Hvis vores ven, der sidder og afsoner, slår en ned under gårdturen, skal det så håndteres efter dansk ret eller polsk ret? Og hvis han nægter at afgive en urinprøve for at se, om han har indtaget narkotika, så giver det lidt udfordringer - skal det foregå efter dansk ret eller polsk ret?

Pind vil afskrække kriminelle udlændinge

Justitsministeren foreslog i slutningen af april, at udvisningsdømte kriminelle i fremtiden skal indstille sig på at afsone deres domme i udlandet, og ifølge Berlingske Tidende har han opbakning fra både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

- Formålet er, at udvisningsdømte ikke længere skal opholde sig i Danmark og formålet er at afskrække folk fra at komme, sagde han i april til DR.

Søren Pind vil lave aftaler med fængsler i bl.a. Polen, Litauen og Rumænien, hvilket skal gøre det mindre attraktivt for udlændinge at begå kriminalitet i Danmark.

Ikke 'juridisk ukompliceret'

Han har selv kaldt forslaget for ’juridisk ukompliceret’, men det er det ikke, mener Henning Bang Fuglsang Madsen.

- I Danmark er det også sådan, at Folketingets ombudsmand kan føre tilsyn med, hvad der foregår i fængslerne. Og det kan godt være, at de polske myndigheder vil have en lidt kritisk holdning til, hvis den danske ombudsmand pludselig begynder at føre tilsyn med, hvad der foregår i polske fængsler.

- Derfor ligger der nogle snitflader, der ville kræve nogle rimelig intensive forhandlinger med de lokale myndigheder i Polen, Rumænien eller hvor man nu sender indsatte hen.

Norge har lejet fængsel i Holland

I Norge har man siden september 2015 lejet et helt fængsel i Holland. Her sidder 240 fanger, hvoraf de fleste kommer fra andre lande end Norge.

Men når Norge sender fanger til Holland, er det ikke fordi, man ønsker at skræmme de kriminelle udlændinge. Det er, fordi man ikke har haft fængselspladser nok selv.

Og i modsætning til det, Søren Pind har lagt op til, så har Norge lejet et helt fængsel og ikke dele af et fængsel, siger Henning Bang Fuglsang Madsen.

- Hvis man valgte den norske model, hvor man lejer et helt fængsel, så har man løst det her problem med om det skal være norsk, dansk eller polsk ret, der skal gælde. Man etablerer så at sige et mini-Danmark, som vi kender fra ambassaderne.

Masser af plads i danske fængsler

Formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, forstår ikke Søren Pinds forslag.

For det første anslår Fængselsforbundet, at den øgede brug af fodlænker og samfundstjeneste har betydet, at der i dag står omkring 600 fængselsceller ledige.

For det andet betvivler han den præventive effekt.

- Hvis folk lod sig skræmme af dårlige fængsler, så ville man jo ikke have kriminalitet i Rumænien eller Rusland, hvor fængslerne er meget dårligere end her.

Skub til dine EU-kolleger, Pind!

Men i stedet for at satse på en præventiv effekt, bør justitsminister Søren Pind tage fat i sine kolleger i de andre EU-lande, så man kan sende de kriminelle fra de østeuropæiske lande hjem, hvilket er muligt, som reglerne er i dag.

- Jeg synes, det er en god idé at tvinge EU-landene til at tage deres borgere tilbage, når de begår kriminalitet i et andet land.

- I virkeligheden kan man sige, Hr. Søren Pind kom dog i gang med at banke dine europæiske justitsminister-kolleger i hovedet, så de kan tage deres medborgere tilbage, når de rejser rundt og begår kriminalitet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind eller Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Sagen kort

  • I dag sidder der omkring 200 udvisningsdømte kriminelle i de danske fængsler, som Søren Pind gerne vil have ud af landet for at afsone deres straffe. På sigt håber Søren Pind, at afsoning i udlandet også kan gælde kriminelle udlændinge, som ikke nødvendigvis er udvisningsdømte.

  • Flere steder i verden sender man allerede dømte til udlandet. I Storbritannien sender man bl.a. jamaicanere til Jamaica for at afsone deres straf, Belgien sender fanger til Holland, og vores egen nabo Norge har lejet et helt fængsel i Holland, fordi man ikke selv har plads til at huse de mange fanger derhjemme.

  • Når kriminelle udlændinge i dag ikke bare ryger direkte hjem, er det enten fordi, de har tilknytning til Danmark i form af familie, eller fordi de har under 6 måneder tilbage af deres straf. Her siger EU-reglerne, at man bliver i det land, hvor man er dømt. Har EU-borgeren dog over 6 måneder tilbage af sin straf, kan han godt sendes hjem til sit hjemland.