Ikke kun i Randers: Hærværk mod jøder i hele landet på årsdag for Krystalnatten

Private hjem og gravpladser flere steder i landet har over weekenden været udsat for hærværk rettet mod jøder.

Et jødisk par i Silkeborg vågnede i lørdags op til en jødestjerne på postkassen.

Over 80 jødiske gravsten blev lørdag aften overmalet på Østre Kirkegård i Randers, men det er ikke det eneste tilfælde af hærværk rettet mod jøder, der har fundet sted i weekenden.

DR Nyheder kender til politianmeldelser af tilfælde i Vallensbæk, Silkeborg, Aarhus og Aalborg.

Det jødiske samfund i Danmark kan desuden fortælle om episoder i Göteborg og Stockholm.

- Vi har fået underretninger om flere episoder, hvor man har påklistret eller malet davidsstjernen forskellige steder, siger Henri Goldstein, der er formand i Dansk Mosaisk trossamfund.

- Vi er faktisk meget berørt af det, konstaterer han.

Hændelserne er sket i løbet af det døgn, der markerer årsdagen for Krystalnatten, hvor nazisterne 9. november 1938 ødelagde tusindvis af jødiske gravpladser og butikker.

Politiet i fem danske byer har registreret hærværk og chikane rettet mod jøder.

Startede i Silkeborg

Den første hændelse, Henri Goldstein fik kendskab til, var i et parcelhuskvarter i Silkeborg.

Her vågnede Ella og Henrik Chievitz lørdag morgen op til et bank på døren fra naboen.

- Jeg kunne med det samme se på hende, at der var noget galt. Hun spurgte så, om vi havde set vores postkasse her til morgen.

På postkassen fandt ægteparret en gul davidsstjerne med 'Jude' - jøde - påskrevet. Stjernen er lig dem, jøder blev pålagt at bære på tøjet som identifikation under nazitiden.

- Det bragte minder tilbage fra Tyskland i 1930’erne. Jeg blev oprigtigt og dybfølt ked af det, jeg var rystet, siger Henrik Chievitz.

- Jeg troede rent faktisk, at man var blevet klogere siden 1945 og jødeforfølgelserne og jødeudryddelserne i nazitiden.

Parret ved ikke, hvem der har klistret stjernen på deres postkasse. Men de har efter eget udsagn modtaget trusler før.

  • Lørdag morgen fandt Ella og Henrik Chievitz en jødestjerne klistret på deres postkasse - en stjerne ligesom dem, jøder blev pålagt at bære af nazisterne.
  • Ella og Henrik Chievitz synes, det er "kujonagtigt," at vedkommende, der har sat klistermærket på deres postkasse, har gjort det i ly af natten. De vil hellere tale med gerningsmanden ansigt til ansigt.
  • Ægteparret har oplevet stor støtte fra deres naboer og folk i kvarteret. Her er en nabo kommet med blomster.
1 / 3

- En dag åbner man bare sin mail og ser en besked om, at 'Hitler skulle have gjort arbejdet færdig, men hvis han ikke gjorde det, så skal vi nok', siger Ella Chievitz, som alligevel oplever, at klistermærket gør større indtryk på hende.

- Det er jo et målrettet angreb direkte mod os.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser, at de efterforsker sagen og har afhørt vidner, men ifølge vagtchef Henrik Nielsen "ikke har fundet det afgørende spor endnu".

Forbindelse til nationalsocialister

Også på Københavns vestegn har der været en episode, hvor ukendte gerningsmænd tilsyneladende har udført en hadforbrydelse.

Det fortæller Henri Goldstein.

- Et af vores medlemmer kom hjem efter sabbattens afslutning, og så var der en davidsstjerne malet på gavlen af hans hus. Der stod 'Nordfront' nedenunder. De ringede til politiet, som hurtigt troppede op og tog rapport.

Davidsstjernen med den nationalsocialistiske bevægelse Nordfronts logo ved siden af.

Nordfront betegner sig som en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation.

Peter Grønbek fra Københavns Vestegns Politi vil dog ikke på nuværende tidspunkt oplyse, om politiet kigger i den retning i deres efterforskning.

- Men vi betragter helt klart det her som en alvorlig sag, fordi det lader til at være en hadforbrydelse, siger vagtchefen.

Tilbyder psykologhjælp

Også i Aarhus og Aalborg er registreret antisemitisk graffiti og påklistringer af jødestjerne-klistermærker, som det på Ella og Henrik Chievitz' postkasse.

På den jødiske begravelsesplads i Aalborg opdagede politiet lidt i tre natten til lørdag, at der stod 'jude' skrevet med store, sorte bogstaver på en af murene, og i Aarhus har de fået mellem tre og fire anmeldelser af klistermærker.

Dansk Mosaisk trossamfund har tilbudt psykologhjælp til sine berørte medlemmer, fortæller Henri Goldstein.

- Det hænger som en trussel over os, og vi kigger os over skulderen en gang mere, end vi har gjort tidligere.

- Vi lader os ikke kue af, at man vil sige nogle grimme ting til os. Vi har ikke planer om at lave om på vores jødiske liv her i Danmark på grund af en nazistisk hilsen her og der.

Også i andre lande

Henri Goldstein har også hørt om tilfælde af lignende hærværk og chikane fra de jødiske samfund i Norge og Sverige.

Aron Verständig, der er formand for den jødiske forsamling i Stockholm bekræfter over for Weekendavisen en række tilfælde af hærværk, som er meldt til svensk politi.

- Vi har indtil videre kendskab til tre tilfælde i Stockholm, Helsingborg og Norrköbing, hvor der i løbet af natten er malet graffiti og påklistret jødestjerner på synagoger, skoler og private hjem.

- Det er klart, at vi opfatter det som et udtryk for forfølgelse, når det sker på tre forskellige steder den 9. november, siger han.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra bevægelsen Nordfront, som sættes i forbindelse med et af tilfældene af hærværk i Danmark. Bevægelsen er ikke vendt tilbage.