Ildkugle på himlen: Planetariet er blevet kimet ned efter kraftigt lysglimt

Mange danskere har henvendt sig til Tycho Brahe Planetarium efter kraftigt lysglimt på himlen her til aften.

Billedet her er et modelfoto. Hvis du nåede at få et billede af lysglimtet kan du sende det til DR Nyheder på 1212@dr.dk (Foto: © DADO RUVIC)

Telefonerne har kimet på Tycho Brahe Planetarium her til aften, hvor borgere fra hele landet har meldt om et kraftigt lysglimt på himlen.

- Vi har fået 43 henvendelser på en lille times tid. Det er blevet set i hele landet fra Aalborg til Grenå, København og på Sydsjælland, siger Tina Ibsen, der er astrofysiker på planetariet.

- Det ser ud til, at det er noget, der har kunnet ses i hele landet, siger hun.

Højst sandsynligt en meteor

Ifølge Tina Ibsen er det med stor sandsynlighed en meteor, man har kunnet se. En meteor er en sten fra rummet, der brænder op i atmosfæren på sin vej mod jorden. Det kaldes også en ildkugle eller et stjerneskud, hvis det er et mindre glimt.

Ifølge meldingerne ser det dog ikke ud til, at dele af stenen har ramt jorden.

- Folk skriver, at der ikke var lyd på. Når der er et overlydsbrag, som vi kalder det, plejer det at tyde på, at et stykke af stenen er nået hele vejen til jorden.

Også på DTU er man enige i, at der højst sandsynligt er tale om en meteor, skriver Ritzau.

Her fortæller astrofysiker Michael Linden-Vørnle, at han får en mail i sekundet fra folk, der har set den. Astrofysikeren siger, at han ved hjælp af kameraer spredt ud over landet og folks observationer vil forsøge at finde ud af, hvor en sten kan være ramt ned, hvis der er noget tilbage af den.

Troede det var fyrværkeri

Meldingerne om lysglimtet kom omkring kl. 18.30. På Planetariets side ildkugle.dk, hvor man kan skrive ind, når man ser noget bemærkelsesværdigt på himlen, skriver flere, at de først troede, det var fyrværkeri.

- De har set noget, der har bevæget sig over himlen og har lyst meget, meget kraftigt op. Nogle beskriver det som hvidt eller blåt, mens andre beskriver det som gult og endda orange.

En af dem, der her til aften så lysglimtet var Silas Seierøe Leegaard Mortensen.

- Jeg så et blå skær med en hvid kugle inde i midten, siger den 18-årige gymnasieelev, der stod på Farum Station, da lysglimtet fór over himlen.

Andre på perronen bemærkede også det voldsomme glimt.

- Der stod nogle drenge foran os og også nogle mænd, og vi snakkede lige sammen om, at det da var interessant, siger Silas Seierøe Leegaard Mortensen.

Også på de sociale medier bliver der talt om fænomenet.

https://twitter.com/KayaEide/status/803290015950372864

I februar i år styrtede en meteorit ned på Sjælland. Ifølge Naturhistorisk Museum, der senere undersøgte stenene, var der tale om et sten på over et kilogram.

Der er som sådan ikke noget usædvanligt i aftenens himmelfænomen. Ifølge Tina Ibsen bliver jorden hvert år ramt af 100.000 tons sten fra rummet, men langt de fleste brænder op, inden de når jorden.

Grunden til, at så mange har set fænomenet i aften, er nærmere, at vejret har været så klart.

- Ofte kan vi ikke se det, fordi der altid er så dårligt vejr i Danmark. Man kan ikke se det, når det er skyet, men når vi har klare aftener, så får vi ofte de her meldinger om ildkugler, siger Tina Ibsen.

Har du også ildkuglen så skriv og send gerne billeder på 1212@dr.dk