Imamen og rabbineren: Derfor er omskæring vigtigt for os som forældre

Vi træffer alle valg for vores børn, mener Naveed Baig og Sandra Kviat - omskæring er blot et af dem.

Omskæring er en religiøs praksis, der har været udført i tusindvis af år indenfor både jødedom og islam. Nu er den landet på folketingspolitikernes bord, fordi 50.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag om forbud mod omskæring af børn under 18 år.

Men hvad mener to religiøse ledere, der også er forældre til drenge - og vejleder andre troende i at træffe valg om omskæring?

Vi har spurgt rabbineren og imamen om, hvorfor omskæring er så vigtigt for deres tro - og for dem som forældre.

Sandra Kviat, rabbiner i Shir Hatzafon, progressiv jødisk menighed og mor til to drenge.

Hvorfor er omskæring vigtigt for jøder?

- Omskæring er vigtigt, fordi det er en skik, der både er kulturel og religiøs. Det religiøse handler om, at man har et forhold til det guddommelige. Det handler om at skabe en pagt med vores jødiske historie og andre jøder.

Hvorfor vælger forældre at omskære deres børn?

- Som forældre ønsker man, at ens barn bliver en del af et jødisk fællesskab. Jeg har to drenge, og selvom jeg er rabbiner, har jeg selv været i tvivl, om mine sønner skulle omskæres. Alle jødiske forældre, jeg kender, tænker meget over det her. Jeg har kun gjort det, fordi jeg ikke tror, det gør fysisk eller mental skade på børnene. Vi tager en masse valg for vores børn, og hvis vi troede, det reelt var farligt, ville omskæring ikke eksistere i dag.

Naveed Baig, imam og næstformand, Islamisk-Kristent Studiecenter.

Naveed Baig er imam og selv far til en søn. For ham handler omskæring om at give det bedste videre til sine børn. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hvorfor er omskæring vigtigt for muslimer?

- Hovedgrunden, til at muslimer bliver omskåret, er, at det er en religiøs praksis, der ligger dybt i muslimers historie og går helt tilbage til Abrahams tid. Abraham fik at vide af Gud, at han skulle omskæres, og profeten Mohammed fulgte hans vej. Handlingen er nærmest religiøst obligatorisk. Der er stort set konsensus blandt alle muslimske trossamfund om, at omskæring er en vigtig del af muslimsk praksis, og det er stærkt anbefalet.

Hvor vælger forældre at omskære deres børn?

- Enhver far og mor ønsker det bedste for deres barn. Vi elsker også vores børn. Hvis jeg holder meget af min tro og praktiserer den tro, så ønsker jeg at give den videre til den, jeg elsker. Man elsker sit barn helt ind til hjertet, og man ønsker, at de gode værdier videreføres til ens barn.

- Vi elsker vores børn så meget, at vi gerne vil give dem det bedste i livet. Også når det gælder religionsopdragelse. Og omskæring er en del af den opdragelse. Man fører dem ind i familien og giver dem en identitet. Omskæring er starten på et religiøst og spirituelt liv.

- Vi går ind og opdrager vores børn i forhold til, hvad de skal spise og om de skal konfirmeres og døbes. Der mener jeg, at beslutningen om omskæring ligger inden for forældrenes ramme.

Facebook
Twitter