Imamer repræsenterer kun lille gruppe

Muslimerne i Danmark er for de flestes vedkommende sjældne gæster i moskeerne. Derfor bør Imamerne ikke udtale sig på alle muslimers vegne mener lektor.

Når der kaldes til fredagsbøn i de danske moskeer, så er det omkring hver tiende muslim, der deltager.

Derfor er det forkert at bruge immamer som talsmænd for muslimer bosiddende i Danmark, mener Lene Kühle, lektor ved Arhus Universitet.

- En lille gruppe imamer er ikke og har aldrig været talsmænd for muslimer i Danmark. Dertil er muslimer i Danmark alt for forskellige, siger hun.

De fleste kommer kun til højtider

Specielt efter Muhammedkrisen er imamer ofte blevet brugt som repræsentanter for danske muslimer i medier, måske især den nu afdøde Imam Abu Laban.

I følge DRs undersøgelse, Din muslimske nabo, som Capacent har foretaget, kommer 60 procent af muslimerne i Danmark aldrig eller kun ved højtider ved i moskeen. Derfor er der brug for et mere nuanceret billede af muslimerne i Danmark end det der kommer fra imamerne, fastslår Lene Kühle.

- Det er jo altid problematisk, hvis man kun spørger en lille gruppe. Det er klart, at danske imamer ikke er, og aldrig har været, repræsentanter for alle danske muslimer. Så jeg synes det vil være en god ide, hvis journalister vil sprøge bredt ud, siger hun.