Imamer vender sig mod weekendens angreb ved fredagsbøn

Flere københavnske imamer vil ved fredagsbønnen tale dunder mod ekstremisme efter weekendens skyderier i København.

Nogle danske imamer vil tage afstand fra weekendens terrorangreb i deres fredagsbøn. (Foto: Arkivfoto: Georges Gorbet © Scanpix)

To mennesker blev dræbt, da en ung bevæbnet mand i weekenden åbnede ild i København. Siden er det kommet frem, at gerningsmanden formentlig blev radikaliseret i fængslet.

Fredag vil flere imamer i København i deres fredagsbøn vende ryggen til weekendens angreb og understrege, at islam tager klart afstand fra drab.

I moskéen på Amerikavej på Vesterbro i København vil imam Muhammed Zaheer i sin prædiken slå på, at en person, der anser det for tilladt at dræbe et andet menneske, ikke er muslim i hans øjne.

Man må ikke slå ihjel

- Generelt taler vi ikke om enkeltsager, fordi vores fokus er det åndelige, men jeg regner med at bruge et par minutter af prædikenen på at tage afstand fra den slags væmmelige ting og fortælle, at islam tager afstand fra at slå mennesker ihjel, siger han.

Samme toner lyder fra talsmand Murtaza Al Shawi fra den store Imam Ali Moské på Vibevej i Københavns nordvestkvarter. Den ligger blot et par stenkast fra, hvor den formodede dobbeltmorder blev skudt af politiet.

- Vi væmmes ved terrorhandlinger. Ved fredagsbønnen vil der blive fokuseret på, at danske muslimer ikke skal føle sig medskyldige, da de sørgelige hændelser ikke tager udgangspunkt i islams sande værdier om tolerance og respektfuld ytringsfrihed, skriver han i en mail til Ritzau.

Moskeer skal tage hånd om unge

Selvom flertallet af muslimerne ikke føler sig i samme båd som de få radikaliserede unge, mener Murtaza Al Shawi fra moskeen på Vibevej alligevel, at det muslimske samfund har en rolle at spille over for de afsporede unge.

- Det er blandt andre moskéerne og de muslimske foreningers ansvar at tage hånd om disse unge for at få dem ind i varmen i vores samfund og give dem den korrekte forståelse af islam og profeten Muhammed, skriver han.

På Vesterbro mener imam Muhammed Zaheer også, at moskéen kan spille en rolle, men kun i forhold til at forhindre nye rekrutteringer til de ekstreme miljøer. De, der er radikaliseret, kan moskéen ifølge imamen ikke nå.

- Vi får aldrig ekstremisterne selv til at komme herind, for de anser det, vi laver, som afgudsdyrkelse. Ifølge de her mennesker er vi slet ikke muslimer, vi er kættere og vantro, siger han.

/ritzau/

FacebookTwitter