Normalt er det under overlæben, at de små nikotinposer stoppes op og via slimhinderne i munden sender nikotin rundt i kroppen.
Men poserne, som mange bare omtaler som ”snus”, finder tilsyneladende også vej til andre kropsåbninger syd for munden.
Særligt hos unge brugere bliver nikotinposerne blandt andet sat ind under forhuden og stukket op i endetarmen eller vagina.
Det fortæller en række unge brugere og sundhedskonsulenter til DR. Og det bliver bekræftet af både Sundhedsstyrelsen samt eksperter på området.
- Noget af det kan godt være en del af en festkultur. De unge er risikovillige og skal måske også udfordre hinanden. Men det er bestemt også fordi, at nogen gerne vil skjule, at de er blevet afhængige og ikke ønsker, at deres forældre skal opdage det, fortæller sundhedskonsulent Rikke Højland fra Holstebro.
- Det, jeg hører, er, at de er meget kreative i deres brug, og det, synes jeg, er vældig bekymrende.
Nikotinposer, tyggetobak og snus kan nemt forveksles med hinanden. I grafikken kan du se forskellen på de forskellige produkter.
Slimhinder kan tage skade
Selvom det i dag er flere år siden, husker 19-årige Oliver Arenshøj følelsen – og synet.
- Det stak sgu lidt. Og dagen efter kunne man godt se, at der var en firkantet prik rundt omkring.
Midt i en fest skulle Oliver og et par af hans venner eksperimentere med nikotinposerne, der lå i den runde bøtte i lommen, og en af de små firkantede poser røg op under forhuden.
- Jeg ville nok råde folk til at lade være med at gøre det. Hvis man er ædru, er jeg sikker på, at det ville gøre pisseondt. Jeg gør det ikke igen.
Nikotinposerne, som Oliver og andre unge bruger og eksperimenterer med, indeholder ikke tobak. Men som navnet afslører indeholder poserne ligesom cigaretter nikotin, som bliver leveret rundt i kroppen - først via slimhinderne i munden og senere blodet - når poserne krænges op under læben.
Men også i andre kropsåbninger findes der slimhinder – blandt andet ved kønsdelene og i endetarmen. Og ifølge sundhedskonsulent Rikke Højland kan kroppen altså også herfra optage dele af nikotinposernes indhold.
- Der er lidt forskel på, hvordan effekten er i forhold til nikotinoptaget. Man vil stadig optage noget nikotin, men nok ikke helt så meget, som hvis man bruger det i munden, fortæller Rikke Højland.
I munden kan brug af nikotinposer risikere at give skader på tandkødet. Og bruger man det andre steder på kroppen kan man ikke udelukke lignende skader, fortæller sundhedskonsulenten.
- Vi ser de her tandkødsskader i munden, og kønsdelenes slimhinder er jo også sårbare, så der kan det også skade huden, siger hun.
I Nordjylland hører sundhedskonsulent i Hjørring Kommune, Charlotte Rømer, også fra unge, at der bliver eksperimenteret med nikotinposerne.
På en efterskole talte hun for nyligt med en af drengene, der havde været til en fest og sammen med kammeraterne skulle prøve nikotinposerne under forhuden, efter at have set en YouTube-video, der beskrev, hvordan man gjorde.
- De blev fulde, og den ene glemte at tage posen ud igen. Næste morgen vågnede han op og hans penis var rød og virkelig hævet og gjorde ondt.
- Så det var første og sidste gang, at han prøvede det, fortæller Charlotte Rømer.
Bekymret for afhængighed
Hos Statens Institut for Folkesundhed har direktør Morten Grønbæk også hørt enkelte eksempler på, at unge bruger nikotinposerne steder på kroppen, hvor de ikke er beregnet.
Men selvom man i undersøgelser her har kunnet konstatere en generelt stigende brug af nikotinposer og snuslignende produkter hos unge, har man ikke spurgt specifikt ind til brugen alternative steder på kroppen.
- Jeg har hørt ganske få rygter om det før. Det, vi indsamler, er typisk data fra spørgeskemaundersøgelser. Vi har ikke engang fantasi til at stille den slags spørgsmål i undersøgelserne.
Hos Statens Institut for Folkesundhed går bekymringen derfor mere på de generelle sundhedsproblemer, og hvad eksperimenterne med produkterne kan betyde for de unge fremover i deres liv.
- Det, vi er bekymret for, er, at man fortsætter, fordi man får en afhængighed af nikotinen, og man fortsætter af den almindelige måde at bruge produkterne på. For det er skadeligt og rigtig dårligt.
Statens Institut for Folkesundhed vurderer, at det i dag er op mod 10 procent af unge, der bruger snuslignende produkter.