Indavl bidrager til øget behov for specialundervisning

Behovet for vidtgående specialundervisning er øget - blandt andet fordi der bliver indgået flere og flere fætter-kusine-ægteskaber. Det vurderer en chefskolepsykolog, men han indrømmer at også mange andre faktorer øger behovet.

Flere og flere børn har brug for vidtgående specialundervisning.Samlet er behovet for vidtgående specialundervisning steget med 50procent de sidste ti år.

Og selvom en del af stigningen skyldes, at man er blevet bedretil at diagnosticere DAMP og andre lidelser, er der også en del,der må tilskrives indavl, skriver Berlingske Tidende.

Døvhed, blindhed og åndsvaghed

- Man kommer ikke udenom, at en stor del kommer fra genetiskeskader fra fætter-kusineægteskaber. Det kan være døvhed, blindhedeller åndssvaghed, siger Bjørn Glæsel, der er chefskolepsykolog iKøbenhavns Kommune.

Hans vurdering støttes af Kennedy Instituttet på GlostrupAmtssygehus, der tidligere har dokumenteret, at fætter-kusineparfår børn med genetiske sygdomme to til tre gange oftere end andrepar.

Alligevel er Bjørn Glæsel ikke tilhænger af et forbud modfætter-kusineægteskaber, sådan som det netop er blevet foreslået afDet Radikale Venstre.

- Det vil være formynderi. Så vil der jo også være andreforældre, som måske i endnu højere grad er uegnede som forældre såsom stofmisbrugere og karakterafvigere. Det vil jeg ikke, sigerchefskolepsykologen til Berlingske.

Flest fætter-kusine-ægtekaber blandt indvandrere

Fætter-kusine-ægteskaberne er fuldt lovlige, men forekommer næstenudelukkende i indvandrermiljøer. Specielt blandt pakistanere. Enundersøgelse fra Socialforskningsinstituttet viste i maj, at detsker i næsten hvert andet tilfælde blandt pakistanere, i nogen gradblandt tyrkere og i mindre grad blandt libanesere.

En to år gammel undersøgelse viste ifølge Berlingske Tidende, atder indgås mellem 900 og 1400 fætter-kusineægteskaber årligt.

Økonomisk medfører de flere børn med behov forspecialundervisning store udgifter. I år bruger Københavns Kommuneknap 400 millioner kroner på specialundervisning samt pædagogisk ogpsykologisk støtte.

Facebook
Twitter