Indbyggere i Grønland kan vende hjem efter stenskred

Ifølge nye beregninger er der ikke længere fare for indbyggerne i fjordsystemet i Uummannaq, oplyser politiet.

Den akutte fare for et nyt stenskred i Vest-Grønland er nu drevet over. (Foto: Steffen Fog /Arktisk Kommando / © Scanpix)

Risikoen for et nyt stenskred i fjordsystemerne omkring Uummannaq i det vestlige Grønland fik tidligere på ugen myndighederne til at evakuere indbyggerne i flere bygder.

Nye beregninger viser, at der ikke længere er konkret fare for indbyggerne i fem bygder og Uummannaq.

Det skriver Grønlands Politi fredag aften i en pressemeddelelse. Politiet henviser til beregninger lavet af blandt andre Geus - de nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland.

Indbyggerne i bygderne Niaqornat, Saattut, Ukkusissat, Ikerasat, Qaarsut og i selve Uummannaq kan derfor ånde lettet op.

Grønlands selvstyre og kommunen arbejder på at få klarlagt, hvad der skal ske med indbyggerne i flere af bygderne.

Grønlands politi oplyser samtidig, at det fredag aften stadig ikke er lykkedes at finde fire savnede personer.

De fire formodes at være omkommet, efter at en flodbølge sidste weekend ramte bygden Nuugaatsiaq. Der blev ledt efter dem igen natten til fredag. Eftersøgningen ventes genoptaget, når vejret igen er til det.

Torsdag blev også omkring 40 hunde evakueret via helikopter fra Nuugaatsiaq til Uummannaq.

Ifølge politiet befinder der sig stadig omkring 60 hunde i Nuugaatsiaq. Det er planen, at de også skal evakueres, så snart forholdene tillader det. De blev fodret og fik vand torsdag, oplyser politiet.

/ritzau/