Indeholder 720 kvinders navne: Ny sag om 'onlinekatalog' med krænkende billeder

Organisation blotlægger ny sag. Nordjyllands Politi bekræfter dens eksistens.

(Foto: © Dr)

720 kvinder og pigers navne er på listen i et onlinekatalog med forskellige typer af billeder, der er blevet delt uden samtykke.

Den oplysning gik Pulterkammerets Aktivister, der forsøger at bekæmpe digitale krænkelser, ud med på Facebook i mandags.

Nu bekræfter Nordjyllands Politi overfor Berlingske, at der er en registreret sag.

- Det handler om et onlinekatalog, som der er en historie om, men som vi aldrig har haft adgang til. Vi kan kun se en indholdsfortegnelse med en række pigenavne. Det er 720 pigenavne. Det er alt, jeg kan sige lige nu, siger Frank Olsen, der er vicepolitikommissær i Nordjyllands Politi til Berlingske.

Pulterkammerets Aktivister skriver på Facebook, at de berørte i sagen er ved at blive kontaktet af politiet.

En af de berørte bekræfter overfor DR Nyheder, at vedkommende har modtaget en skrivelse fra politiet i sin e-boks for ganske nylig, men ønsker ikke at udtale sig yderligere på nuværende tidspunkt.

Derudover er en gruppe af de berørte i sagen gået sammen og har lavet en støttegruppe, hvor andre ofre kan melde sig ind. Pulterkammerets Aktivister kan henvise til denne gruppe.

Langt fra første sag

Onlinekataloget, som Frank Olsen fra Nordjyllands Politi kalder det, er langt fra det første tilfælde, hvor billeder bliver delt uden samtykke.

Tidligere har der blandt andet floreret en mappe, der gik under navnet 'Viborg-mappen'. Den var bygget op som et slags kartotek med flere undermapper, der hver især var navngivet med navnet på den pige, som der var billeder af i mappen.

Herunder viser en video, hvad man skal gøre, hvis man bliver krænket over nettet.

Andre steder på nettet har drenge og unge mænd - i ly af hjemmesider på russiske servere - udvekslet og byttet intime billeder af piger med hinanden, ligesom at der er blevet delt sådanne billeder på Facebooksiden Offensimentum med mere end 100.000 medlemmer.

Senest har den såkaldte 'Umbrella-sag' trukket overskrifter i medierne. Her blev mere end 1.000 unge sigtet for at have delt en video med seksuelt indhold.

Der var tale om en video af to 15-årige, der har sex, og videoen blev primært delt på Facebooks Messenger. Da der var tale om mindreårige i videoen, blev de sigtede blandt andet sigtet for besiddelse og eventuelt deling af børneporno.