En variant af coronavirus med to mutationer, der har vist tegn på resistens over for antistoffer, er nu den dominerende i sekventerede prøver i Indien, hvor en ny smittebølge er i gang.
Varianten er også dukket op i en række andre lande, herunder Storbritannien, Tyskland, USA - og i Danmark, hvor Statens Serum Institut har identificeret 11 tilfælde af varianten.
- Vi ved ikke så meget om den endnu. Den er ikke blevet erklæret for 'variant of concern', så vi er knap så bekymrede på nuværende tidspunkt.
- Men det er en, som vi holder øje med, ligesom vi gør det med en lang række andre varianter, siger virusforsker og overlæge ved SSI, Anders Fomsgaard.
I Indien var antallet nye smittetilfælde faldende, da varianten B1617 dukkede op i sekventerede prøver.
Varianten er nu mere fremherskende end den britiske variant B117, og lørdag kunne myndighederne for tredje dag i træk rapportere om 200.000 nye smittetilfælde.
Omvendt er den indiske variant nu fundet i mindst 77 tilfælde i Storbritannien, hvor man sekventerer langt færre positive coronaprøver end i Danmark.
- Vi går ud fra, at man har haft den her variant i Indien i længere tid. Og forbindelsen til England gør, at vi nu må se på, hvordan virus opfører sig i de lande, siger Anders Fomsgaard.
Ingen data på dobbeltmutation endnu
Den indiske variant blev konstateret herhjemme i marts og er foreløbig fundet hos 11 personer af anden etnisk herkomst end dansk på Sjælland.
- Det trøster os lidt, at der ikke er tale om 11 smittekæder, men om en eller to sammenhængende grupper, siger Anders Fomsgaard.
Han forventer ikke et større mørketal, da man i Danmark sekventerer så godt som alle positive coronaprøver.
- Vi har et rigtig godt overvågningssystem og en effektiv smitteopsporing, så der er ingen alarmklokker, der ringer endnu.
Når man alligevel holder et ekstra godt øje med den indiske variant, så er det, fordi den har to mutationer - E484Q og L452R - der begge har vist resistens over for antistoffer.
- Vi kender begge positioner, men ingen har data på de to sammen, så vi må vente og se, siger Anders Fomsgaard.
Han minder om, at en coronavariant skal vurderes i forhold de konkurrenter, den er udsat for.
I Danmark findes den britiske variant i 96 procent af alle positive prøver - resten er andre varianter, der kæmper om at vinde frem.
De 11 danske tilfælde af den indiske variant kan derfor ligeså godt vise sig at være en af flere varianter, der taber konkurrencen.
- Hvis ikke den får lov at smitte flere, så er den død. Så den gode nyhed er, at man kan komme af med den igen, siger Anders Fomsgaard.
Professor: Lige nu må vi håbe
Med danske briller kan man godt tillade sig at se med en vis bekymring på situationen i Indien, hvor varianten ser ud til at udkonkurrere B117.
Det mener adjungeret professor på Klinisk Institut på Aarhus Universitet Eskild Petersen.
- Hvis der er noget, man ved om coronavirusset, så er det, at det hele muterer hele tiden og flytter sig med folk, der rejser.
Det er særligt den dobbelte mutation, der gør, at den indiske variant er interessant blandt mange andre varianter, der kæmper om at blive den dominerende.
- Hvis du har en mutation, der gør, at virus klistrer sig bedre fast på vores celler, så bliver den mere smitsom. Det var tilfældet med B117. Og hvis du så har en dobbelt mutation, så skal der mindre virus til for, at varianten bliver mere smitsom.
Lige nu må vi håbe på, at de gældende restriktioner virker i samspil med overvågningen, lyder det fra Eskild Petersen.
- Vi har verdens højeste testkapacitet, så vi opdager det relativt hurtigt, hvis smitten er ved at komme ud af kontrol. Så må vi stramme restriktionerne igen. Det er den balance, man hele tiden må finde.